Openbaar Ministerie

Aardappelzetmeelbedrijf betaalt 2,5 miljoen aan OM

22 december 2011 - Functioneel Parket

Het Functioneel Parket is een transactie in de vorm van een boete van 200.000 euro overeengekomen met het Groningse aardappelzetmeelbedrijf Avebe voor valsheid in geschrift. Binnen het bedrijf is van 2004 tot in 2007 geknoeid met laboratoriumuitslagen om zuiveringsslib, dat niet aan de milieu-eisen voldeed, als `schoon' aan te merken. Het bedrijf heeft op die manier voor naar schatting 2,3 miljoen euro bespaard op de afvoerkosten van het bedoelde slib. Overeengekomen is dat het bedrijf dat bedrag zal terugbetalen.

De zaak kwam aan het rollen doordat het bedrijf in 2007 een nieuwe directie kreeg, die constateerde dat er de voorgaande jaren was geknoeid met de laboratoriumuitslagen van partijen slib. De nieuwe directie heeft dit gemeld aan de Algemene Inspectie Dienst van het (toenmalige) Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, waarna onder leiding van het Functioneel Parket door het Interregionaal Milieu Team van de politie Noord Oost Nederland een opsporingsonderzoek is ingesteld.

Slib is een afvalstof die vrijkomt bij de productie van aardappelzetmeel. Slib dient te voldoen aan bepaalde milieunormen. Zo mag er bijvoorbeeld niet te veel koper of fosfaat inzitten, omdat te grote hoeveelheden van die stoffen in de bodem op termijn het milieu kunnen belasten. Boeren kunnen slib dat voldoet aan de gestelde milieunormen gebruiken om hun land te bemesten. Slib dat niet voldoet aan de normen moet als afval worden behandeld. Dat kost geld. In het aardappelzetmeelbedrijf is vermoedelijk daarom tot in 2007 geknoeid met laboratoriumuitslagen. Men stuurde een monster met schoon slib op naar het laboratorium en deed of het afkomstig was uit een andere partij slib, waarvan binnen Avebe bekend was, dat het niet aan de daarvoor geldende samenstellingseisen voldeed. Zo kreeg het slib een certificaat waarop stond dat het aan de eisen voldeed. Vervolgens is het slib over het land uitgereden. Het gaat in totaal om vele duizenden tonnen slib, waarvan een niet vast te stellen deel niet aan de milieu-eisen heeft voldaan.

Het Functioneel Parket vindt de valsheid in geschrift ernstig. Bovendien heeft het bedrijf financieel voordeel behaald door zich niet aan de regels te houden. Vandaar dat het bedrijf twee ton boete moet betalen. Vervuild slib kan op termijn de kwaliteit van de bodem aantasten.

Het Functioneel Parket ziet de transactie als een passende afdoening van de zaak. De nieuwe directie heeft de zaak na constatering aangebracht en meteen orde op zaken gesteld. Het geld dat door de valsheid werd bespaard is niet gebruikt voor persoonlijke verrijking van natuurlijke personen.

Het geld is in het bedrijf gebleven. Het onterecht bespaarde bedrag wordt terugbetaald door het bedrijf.