Nederlandse Orde van Advocaten

Input gevraagd voor initiatiefnota wettelijke verankering mediation

Onlangs werd de algemeen deken geïnformeerd over de initiatiefnota voor de wettelijke verankering van mediation, een voorstel dat het VVD - Tweede Kamerlid mr. G.A. van der Steur heeft aangeboden aan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. De Nederlandse Orde van Advocaten is verzocht zijn zienswijze kenbaar te maken opdat deze meegenomen kan worden in de totstandkoming van een definitief initiatiefwetsvoorstel.
Ten behoeve van de formulering hoort de Orde graag uw visie op de initiatiefnota, met name op de volgende onderdelen van de nota:


- Kunnen partijen verplicht worden zich aan mediation te onderwerpen, al dan niet door verwijzing door een rechter van partijen naar mediation? Maakt het verschil of die verwijzing geschiedt vóór aanvang van de procedure of hangende die procedure?


- Stuit een dergelijke verplichting af op het wezenlijke element van mediation van vrijwilligheid?


- Is het wenselijk de mediator een wettelijk verankerd beroepsgeheim/verschoningsrecht te geven?


- Zo ja, aan welke wettelijke (kwaliteits)eisen dient een mediator dan te voldoen?


- Kan de mediator in eenzelfde zaak de hoedanigheid van bindend adviseur aannemen?


- Kan aan elke vaststellingsovereenkomst een executoriale titel worden verbonden?

Reacties
Reacties kunnen tot uiterlijk 15 januari 2012 gestuurd worden aan mailadres consultatie@advocatenorde.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met mw M.E. Veenboer, senior beleidsmedewerker bezwaar & beroep via 070- 33 53 517 of 06 -21 29 68 55.