Gemeente Dronten


Dronten wil bedrijvenlijst buitengebied aanpassen

buitengebied aanpassen

De gemeenteraad van Dronten heeft in januari besloten dat de "Kaderstellende notitie herziening bestemmingsplan Buitengebied" op het onderdeel `bedrijf' zou moeten worden aangepast. Een aantal bedrijfsactiviteiten is nu geschrapt vanwege de verkeersaantrekkende werking. Zoals bijvoorbeeld post- en koeriersbedrijven en diverse groothandelsactiviteiten.

In een toelichting stelt wethouder Engelvaart dat het niet de bedoeling is dat het buitengebied een concurrent wordt van onze bedrijventerreinen. Bedrijven die wel zijn toegestaan vallen in milieucategorie 1 en 2. Daarbij kan gedacht worden aan hoveniersbedrijven, artsenpraktijken of ateliers. Nieuwe bedrijven die onder milieucategorie 3 of hoger vallen, zijn in principe aangewezen op het bedrijventerrein.
De omvang van bedrijfsactiviteiten in het buitengebied van Dronten wordt ruimtelijk beperkt door een oppervlaktemaat.

Aanleiding voor het amendement was met name de verkeersaantrekkende werking van een aantal functies uit de aanvankelijke bedrijvenlijst. Bij wijziging van een bestemming wordt nu onder meer naar de verkeersaantrekkende werking gekeken.
Bij de totstandkoming van de uitwerking van het raadsamendement hebben gemeente en raadsfracties nauw samengewerkt. Naar verwachting wordt de nieuwe bedrijvenlijst in de raadscyclus van februari 2012 behandeld.