Cofely GDF Suez

Thermae 2000 besteedt energievoorziening en energieopwekking uit aan Cofely

21 december 11 |

Cofely wordt verantwoordelijk voor de volledige energievoorziening en energieopwekking van wellness centre Thermae 2000 in Valkenburg. Beide partijen hebben een overeenkomst getekend waarmee Cofely een kostenbesparing op energieverbruik van 23 procent tot stand brengt en tegelijkertijd toeziet op de continuïteit van de energievoorziening zelf. Cofely neemt het gehele proces vanaf ontwerp en uitvoering tot realisatie, outsourcing en financiering van de nieuwe energiecentrale voor haar rekening. Bovendien tekent zij voor de opwekking, distributie en afgifte van energiestromen. Ook verzorgt Cofely het onderhoud van zowel de energiecentrale als alle gebouwgebonden installaties. De overeenkomst heeft een looptijd van 15 jaar en een contractwaarde van 6 miljoen euro.

Cofely neemt Thermae 2000 - één van de grootste Wellness-centra van Nederland en onderdeel van de Apollo Hotel Groep - niet alleen de zorg van de energievoorziening, maar ook het onderhoud van alle gebouwgebonden technische installaties uit handen. Cofely Zuidoost en Cofely Energy Solutions hebben hun krachten gebundeld om klanten als Thermae 2000 een duurzame en energie-efficiënte totaaloplossing te kunnen aanbieden. De belangrijkste uitgangspunten zijn het bieden van garanties voor de beschikbaarheid van bedrijfskritische systemen in combinatie met de toepassing van duurzame vormen van energieopwekking. Zo ziet Cofely erop toe dat de prestaties, beschikbaarheid en levensduur van systemen die de ruggengraat vormen van de bedrijfsvoering van Thermae 2000 zijn gewaarborgd.

Verlaging energieverbruik

Een belangrijke pijler van de overeenkomst is het verlagen van het energieverbruik in de gebouwen van Thermae 2000. Hieronder vallen zowel het hotelcomplex dat 60 kamers telt als het omvangrijke Wellness en Beauty Center. Ook doet Cofely onderzoek naar de mogelijkheid alternatieve energiebronnen in te zetten in de energiecentrale. Thermae 2000 neemt namelijk een uitbreiding in overweging voor met name de hotelaccommodatie. In het huidige ontwerp van de energiecentrale is rekening gehouden met een solide, eenvoudige en efficiënte uitbreidingsmogelijkheid waarbij duurzame technologie toegepast kan worden.

Voorbeeldfunctie in duurzaam ondernemen

"Gezien onze activiteiten zijn energiestromen van zeer groot belang: deze raken de primaire processen van Thermae 2000 direct. Zo moeten we onze gasten kunnen garanderen dat onze sauna's, stoombaden, zwembaden en thermale baden voortdurend de juiste temperatuur hebben. Zo heeft een aangename zintuiglijke ervaring rechtstreeks invloed op het welzijn van onze gasten en hoe zij de kwaliteit van ons aanbod beoordelen", vertelt Robert Teulings, General Manager van Thermae 2000.

"Bovendien wil Thermae 2000 een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van duurzaam ondernemen. Cofely is een partij die vooroploopt in de ontwikkeling van innovatieve en duurzame oplossingen en in het optimaliseren van het binnenklimaat van gebouwen. Niet alleen stelt zij ons in staat het onderhoud van onze installaties te optimaliseren en te besparen op de kosten hiervan. Bovendien levert zij een belangrijke bijdrage aan het minimaliseren van de milieubelasting en een tastbare reductie van het energieverbruik."

"Thermae 2000 heeft voor Cofely gekozen vanwege haar diepgaande kennis en expertise van gebouwensystemen en installaties en de goede staat van dienst op het gebied van duurzaamheid. Door de energievoorziening en opwekking, evenals het onderhoud van gebouwgebonden installaties aan ons uit te besteden, beschikt Thermae 2000 over hoogwaardige en betrouwbare technologische systemen die niet alleen efficiënt, maar óók energiezuinig zijn", aldus Peter Smeets, Algemeen Directeur van Cofely Zuidoost. "Cofely heeft hiervoor alle benodigde expertise in huis: van duurzame oplossingen gebaseerd op de laatste technologische inzichten tot en met het beheer en de financiering van de energiecentrale. Hierdoor hoeft Thermae 2000 geen investeringen te doen in het vervangen van hun bestaande energiecentrale, inclusief de warmte-krachtkoppeling."

Duurzame technologie en oplossingen

In Nederland laat Cofely technologie werken voor klanten door de toepassing van innovatieve concepten in combinatie met geïntegreerde duurzame oplossingen, zoals warmte-koude opslag. Dat gebeurt onder andere in nieuwe stedelijke gebieden, zoals Oosterdokseiland en Overhoeks in Amsterdam waar functies op het gebied van wonen en werken worden gecombineerd. De orderportefeuille van Cofely groeit nog steeds. Haar multidisciplinaire aanpak van onderhoud en beheer in combinatie met de integratie van energieoplossingen sluit uitstekend aan bij de huidige markt behoefte. Met de opdracht voor Thermae 2000 zet Cofely een belangrijke stap in het verder ontsluiten van de leisuremarkt. Bas Ambachtsheer, Algemeen directeur van Cofely Energy Solutions: "Onze duurzame concepten sluiten heel goed aan op de behoeften in dit marktsegment waarbij vaak sprake is van energie-intensieve toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan zwem- en thermale baden, zwemaccommodaties in hotels, aan sauna's en relaxfaciliteiten in beautycentra. Op dergelijke locaties zijn enorme energy-efficiencyslagen te maken."


***

COFELY, onderdeel van GDF SUEZ
Cofely is Europees marktleider op het gebied van duurzame technologische oplossingen voor energie en milieu. Zij ontwerpt en implementeert oplossingen waarmee bedrijven en publieke organisaties de performance van installaties en het energiegebruik in bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren en milieueffecten tot een minimum beperken. Cofely biedt een unieke combinatie van expertise op verschillende terreinen. Van het ontwerp, de installatie en het beheer van lokale en hernieuwbare energie-oplossingen tot de operationele levering van geïntegreerde voorzieningen en services.

Cofely is het belangrijkste merk van GDF SUEZ Energy Services - één van de zes business units van GDF SUEZ - dat 76.000 medewerkers telt en een omzet van 13,5 miljard euro realiseerde in 2010. In 2010 telde Cofely in Nederland circa 7.000 medewerkers en behaalde een omzet van ruim 1 miljard in 2010.

GDF SUEZ is één van de grootste energieleveranciers ter wereld. Haar dienstverlening omvat de volledige energieketen van elektriciteit en aardgas. De Groep heeft wereldwijd ruim 220.000 mensen in dienst en behaalde in 2010 een omzet van 84,5 miljard euro.