Gemeente Waddinxveen


Woonpartners Midden-Holland krijgt inzage in het GBA

Vanaf 1 januari 2012 krijgt de woningbouwcorporatie Woonpartners Midden-Holland inzage in persoonsgegevens en adresgegevens van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) van Waddinxveen. Een uittreksel aanvragen wordt hierdoor overbodig en ook de verhuisaangifte kan bij de ondertekening van het huurcontract geregeld worden. Deze afspraken zijn gemaakt in het kader van de administratieve lastenverlichting voor de inwoners van Waddinxveen.

Door Woonpartners Midden-Holland inzage te geven in de GBA gegevens is het niet langer noodzakelijk voor burgers om een uittreksel uit de GBA aan te vragen of op te halen bij de Publieksbalie in het gemeentehuis. Medewerkers van Woonpartners Midden Holland kunnen de persoonsgegevens met woonhistorie van Waddinxveense burgers in de GBA raadplegen. Om de privacy van de huurders te beschermen, is het raadplegen van de GBA aan strikte regels gebonden.

Bij ondertekening van het huurcontract of afhalen van een woonvergunning kan de burger ook meteen zijn verhuizing doorgeven bij Woonpartners. Die zorgt voor doorzending van de verhuisaangifte. Dit bespaart de burger dus tweemaal een bezoek aan het gemeentehuis en de kosten van een uittreksel uit de GBA ad ⬠10,40 (⬠9,40 via de digitale balie).

Tevens kan hiermee de woonfraude worden aangepakt. Onderverhuur, onrechtmatige bewoning en (te) veel bewoners op één adres kan uit de GBA blijken in combinatie met de beschikbare informatie uit de bestanden van de woningbouwcorporatie.

Op 22 december as. tekenden burgemeester Cremers en de heer Mascini, directeur-bestuurder van Woonpartners Midden-Holland, de overeenkomst die de inzage mogelijk maakt. In de gemeente Gouda is deze overeenkomst al van toepassing sinds januari 2010.