Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Utrecht

Nieuwbouw rioolwaterzuiveringsinstallatie Utrecht

Publicatiedatum : 22 december 2011

Kosten, innovatie en energie staan centraal

De grootste rioolwaterzuiveringsinstallatie van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wordt helemaal vernieuwd. Bij de nieuwbouw staan een verantwoorde kostenontwikkeling, innovatie en energiebesparing centraal, zo heeft het algemeen bestuur op 21 december besloten. Aan de Sterrebaan, op industrieterrein Lage Weide, bouwt het waterschap vanaf 2013 een nieuwe installatie voor het opwekken van energie uit het restslib van het afvalwater. Het afvalwater van Maarssenbroek zal via een pijplijn naar de zuivering in Leidsche Rijn gebracht worden. Daarna, in 2015, start de nieuwbouw van de zuiveringsinstallatie aan het Zandpad. In 2018 zijn alle werkzaamheden klaar, het project kost in totaal bijna 200 miljoen euro.

Nieuwe technieken

De huidige installatie, die per dag zeven miljoen liter afvalwater schoonmaakt, stamt grotendeels uit de jaren `70. Veel onderdelen zijn versleten en aan vervanging toe. Ook worden er in de komende jaren strengere eisen gesteld aan het gezuiverde water dat op de Vecht wordt geloosd. Het is daarom uiteindelijk goedkoper om de hele installatie te vernieuwen.

Hoogheemraad Jan Reerink: "Het is een groot project, waar veel kansen liggen voor het toepassen van nieuwe technieken. Het bestuur van De Stichtse Rijnlanden kiest ervoor om zoveel mogelijk van deze kansen te benutten, maar let bij de keuzes ook heel kritisch op kosten en risico's."

Minder vrachtverkeer door de stad

De werkzaamheden starten met de bouw van een slibverwerkingsinstallatie aan de Sterrebaan op industrieterrein Lage Weide. Hier worden de nieuwste technieken toegepast om energie terug te winnen. De installatie gaat uiteindelijk een hoeveelheid energie produceren die gelijk staat aan het elektriciteitsverbruik van 2200 huishoudens. Deze energiefabriek wordt nu al op de zuivering in Nieuwegein uitgeprobeerd. De verouderde installatie waarmee het waterschap nu aan het Zandpad energie opwekt, wordt afgebroken. Het rioolslib (een restproduct van de afvalzuivering) wordt dan via een buis naar Lage Weide gebracht. Dit scheelt vrachtverkeer door de stad, omdat het rioolslib niet meer aan- en afgevoerd hoeft te worden. Ook de geur- en geluidshinder op de locatie aan het Zandpad wordt hierdoor nagenoeg nihil.

Kosten belangrijk

In 2015 gaat het waterschap aan de slag met de nieuwbouw van de rioolwaterzuiveringsinstallatie zelf. De definitieve keuze voor de zuiveringstechniek die De Stichtse Rijnlanden gaat toepassen is nog niet gemaakt. Gelet op de huidige economische situatie zal het waterschapsbestuur bij die keuze naast innovatie, milieu en energiebesparing zeker ook kritisch kijken naar de kosten.