Provincie Overijssel

Eerste Overijsselse Sterrennacht in Zwolle succesvol

22 december 2011

Sterren, de zon en zelfs een heuse vlammenwerper waren woensdagavond 21 december op het Grote Kerkplein in Zwolle te zien. Ruim tweehondervijftig kinderen en volwassenen kwamen luisteren en kijken naar het verhaal `Ben je bang in het donker?'

De Zwolse wethouder Erik Dannenberg, met toevallig dezelfde naam als de hoofdpersoon van het verhaal, opende de Sterrennacht. Hij had een led lampje meegenomen om te laten zien dat ook duurzame verlichting genoeg licht geeft. Hij vertelde de kinderen en hun ouders dat de gemeente Zwolle, net als de provincie Overijssel, bewuster verlichten en energiezuinige verlichting belangrijk vindt. De kinderen luisterden daarna ademloos naar het verhaal over Erik, een jongetje uit Overijssel, die het donker ontmoet. Daarbij werd er soms vergeten om te kijken naar de mooie en energiezuinige lichteffecten.

Met het speciaal door de dichter van Overijssel, Dick Schlüter, voor deze avond geschreven gedicht `Nachtbries' blies Sterre van der Veen de Sterrennacht uit. Met ballonnen en pepermuntjes in de hand vertrokken de kinderen na de voorstelling weer huiswaarts.

Wil je meer weten over bewuster verlichten en wat provincie in dit kader van plan is? Op www.overijssel.nl/bewusterverlichten vind je meer informatie.

Had jij een idee voor openbare verlichting?

Afgelopen weken zijn er tal van ideeën ingediend voor de openbare verlichting. De professionele nachtkijker is inmiddels uitgereikt aan Daniëlle Hanema, die met haar idee `Licht op aanvraag' de meeste stemmen binnen wist te halen. Ook de Led hoofdlampjes zijn inmiddels bij de ontvangers terechtgekomen.