Ingezonden persbericht


Online opsporing vuurwerkbommenmakers leidt tot eerste aanhoudingen

Tips van de Task Force Vuurwerk Bommenmakers hebben geleid tot de eerste aanhoudingen: In Drenthe is een 14-jarige jongen gehoord door de politie. Hij had 2 pijpbommen in zijn bezit. In Milheeze werden 6 jongens door de politie gehoord. 3 van hen meldden zich zelf na een oproep in het programma Opsporing Verzocht. 20 december was de zitting, het OM heeft hun zaken onder voorwaarden afgedaan omdat de bommenfilms binnen een week verwijderd waren. Een 14-jarige inwoner van Klundert werd aangehouden. Hij bleek in bezit van gevaarlijk illegaal vuurwerk, de politie nam 11 cobra's, een lawinepijl en 9 Spain Crackers in beslag. 25 zaken wordt nog onderzocht door de politie, en de betrokken bommenmakers kunnen binnenkort een bezoek van de politie verwachten.

Resultaten online opsporing
De Task Force Vuurwerk Bommenmakers heeft tot nu toe 480 films van bommenmakers gespot. 278 bommenmakers hebben een waarschuwing via e-mail gekregen. Hierin worden ze gewaarschuwd voor de nieuwe hoge straffen en het feit dat de politie vuurwerkbommenzaken prioriteit geeft. Ze worden verzocht de films te verwijderen. In totaal zijn al 205 films verwijderd of het gehele kanaal van de bommenmaker bestaat niet meer. Bijna 10% van de bommenmakers is door de Task Force met naam, toenaam en thuisadres opgespoord. Zij kregen het verzoek om verwijdering nogmaals per brief thuis. De politie heeft 25 zaken in onderzoek en er zijn tot nu toe 8 jongens aangehouden of gehoord.

Stop vuurwerkbommenmakers!
Kent u vuurwerkbommenmakers? Laat hen uw Oud & Nieuw niet verpesten! Bel de politie: 0800-6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers
Deze Task Force is opgericht om het aantal delicten met vuurwerkbommen terug te dringen. Dit doet de Task Force door bommenmakers op te sporen en persoonlijk te waarschuwen voor de gevaren en voor de hogere straffen die het Openbaar Ministerie met ingang van 10 november 2011 eist. De Task Force werkt nauw samen met de politie. De Task Force bestaat uit stichting Consument en Veiligheid, het Openbaar Ministerie en de politie. En wordt ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de VROM-Inspectie en Stichting M.

Meer informatie: www.Taskforceovb.nl