Ingezonden persbericht


Winkeliers laken compromis over inzamelen afgedankte elektronica

Delegaties van het Europees Parlement (EP) en de Raad van lidstaten van de Europese Unie hebben een compromis bereikt over de herziening van de zogeheten WEEE-richtlijn voor inname en verwerking van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Detailhandel Nederland is boos dat hierbij het principe is gesneuveld dat consumenten alleen een afgedankt apparaat bij een winkel kunnen inleveren, als ze tegelijkertijd een gelijksoortig nieuw apparaat kopen (het oud-voor-nieuw-principe). Een deel van de winkeliers wordt nu een afvaldump.

In het deze week bereikte compromis is bepaald dat winkeliers die op een vloeroppervlak van 400m' of meer elektrische en elektronische apparaten verkopen, in de toekomst ongelimiteerd afgedankte kleine elektronische en elektrische apparaten moeten innemen, tenzij er effectieve alternatieve inzamelsystemen zijn.

Detailhandel Nederland onderschrijft nadrukkelijk de doelstelling om meer afgedankte kleine elektrische en elektronische apparaten in te zamelen, maar het huidige compromis is oneerlijk. Winkeliers die op een vloeroppervlak van 400m' of meer elektrische en elektronische apparaten verkopen, worden ernstig benadeeld ten opzichte van internetwinkels en verkopers aan de deur (colportage). Het is een illusie om te denken dat consumenten met kapotte haarföhns, afgedankte scheerapparaten en elektrische tandenborstels, naar het postkantoor zouden gaan om deze aan een internetwinkel te retourneren. Deze apparaten krijgen de winkels die nu ongelimiteerd moeten gaan innemen dus ook allemaal voor de kiezen.

Oplossingen
De winkeliers zijn er stellig van overtuigd dat de inzameling van WEEE aanzienlijk is te verhogen door bij de consument de urgentie van milieuvriendelijk inleveren te versterken. Meer voorlichting is daartoe wenselijk, bijvoorbeeld via Postbus 51-spots. In de jaren tachtig is zo ook de inmiddels buitengewoon succesvolle inlevering van afgedankte batterijen in Nederland begonnen.

Daarnaast zou moeten worden gewerkt aan meer inzamelbakken voor WEEE op toegankelijke plekken. Op de eerste plaats bij gemeentelijke milieustraten, maar ook zouden de mogelijkheden om deze bij winkelcentra te plaatsen moeten worden onderzocht. Waar tenslotte winkeliers dat vanuit concurrentieel oogpunt aantrekkelijk achten, kunnen er ook op vrijwillige basis in individuele winkels bakken bijkomen.

Producent is verantwoordelijk
Lichtpunt is wel dat genoemd compromis dankzij een winkelierslobby beslist minder slecht is dan de aanvankelijke inzet van het EP. Dat wilde vrijwel alle winkeliers ongelimiteerd afgedankte kleine elektrische en elektronische apparaten laten innemen. Niettemin wordt nu toch nog steeds een ongelimiteerde inzamelverplichting voor een deel van de winkeliers ingevoerd.

Dit doet eerst en vooral geen recht aan het principe van producentenverantwoordelijkheid, dat aan de basis ligt van de Europese WEEE-regelgeving. De producenten van elektrische en elektronische apparaten zijn verantwoordelijk voor deze producten in de afvalfase. Dit had wat Detailhandel Nederland betreft onverkort zo moeten blijven. Nu wordt sluipenderwijs een detaillistenverantwoordelijkheid voor producten in de afvalfase geïntroduceerd en dat is onwenselijk.