Vrije Universiteit Amsterdam

22 DECEMBER 2011
'VU doet geen concessies aan kwaliteit onderwijs en tentamens' Reactie op uitspraken versimpeling tentamens

"De Vrije Universiteit Amsterdam doet geen concessies aan de kwaliteit van onderwijs en tentamens. En er is zeker geen universiteitsbreed beleid over het versimpelen van tentamens". Dat is de reactie van de Rector Magnificus van de VU, Lex Bouter, op het bericht dat de universiteit tentamens gemakkelijker zou maken om meer studenten te laten slagen.

Opleiding politicologie
De uitspraken die VU-docent Gijs Schumacher deed op Business News Radio over het versimpelen van tentamens om meer inkomsten te krijgen, hebben geleid tot vragen over de kwaliteit van examinering. De VU heeft deze uitspraken onderzocht. Henk Overbeek, hoofd van de afdeling Politicologie: "Er is absoluut niemand onder druk gezet om het niveau van tentamens te verlagen. Dat blijkt ook uit het slagingspercentage van het tentamen waar dhr. Schumacher naar verwijst. Geen van de studenten heeft het tentamen namelijk behaald."

Uit het onderzoek blijkt ook dat de kwaliteit en het niveau van de tentamens bij de opleiding Politicologie voldoen. De opleiding is in de Elsevier-enquête door collega's als de beste van Nederland beoordeeld. De kwaliteit en het niveau van de tentamens worden gecontroleerd door de examencommissies van de opleidingen. Daarnaast zijn alle opleidingen van de VU geaccrediteerd door de NVAO.

Geen concessies aan kwaliteit
De VU heeft een Handboek Onderwijskwaliteit waarin de regelgeving en procedure met betrekking tot de borging van de onderwijskwaliteit zijn vastgelegd. Het is geen VU-beleid om toetsen te vereenvoudigen om meer studenten te laten slagen en zo meer inkomsten te krijgen. Bouter: "Ook de VU heeft werk te verzetten om studierendement te verbeteren, maar daarbij doen we geen enkele concessie aan de kwaliteit. Daarvoor is onze wetenschappelijke reputatie en integriteit te belangrijk en daarom zijn deze uitspraken erg vervelend."