Vrije Universiteit Amsterdam

Structuurgebaseerd ontwerp van AchBP-liganden: nieuwe inzichten en toepassingen


* Startdatum: 23-12-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Structure-based design of AChBP ligands, new insights and applications


* Spreker: E.S. Edink


* Promotor: prof.dr. R. Leurs


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

De ontdekkingstocht naar nieuwe medicijnen begint vaak met het selecteren van een doeleiwit, een eiwit dat zeer waarschijnlijk een belangrijke rol in een ziekteproces speelt. De volgende stap in het medicijnontwikkelingstraject is het vinden van liganden, kleine moleculen die aan het doeleiwit kunnen binden. Deze liganden zijn meestal nog niet geschikt voor toediening aan patiënten maar kunnen als uitgangspunt fungeren om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Een cruciale parameter die vaak optimalisatie vereist is de bindingsaffiniteit (bindingssterkte) van het ligand voor het doeleiwit. Ewald Edink richt zich in zijn promotieonderzoek voornamelijk op het optimaliseren van de bindingsaffiniteit van liganden voor acetylcholine-bindend eiwit (AChBP).

AChBP is een structurele homoloog van het ligandbindend domein van de nicotine acetylcholine receptoren (nAChRs). Deze receptoren kunnen mogelijk als doeleiwit dienen om medicijnen te ontwikkelen voor verscheidene psychische en ontsteking gerelateerde aandoeningen. Een groot voordeel van AChBP ten opzichte van nAChRs is dat relatief eenvoudig X-ray co-kristalstructuren te verkrijgen zijn. Deze structuren bevatten gedetailleerde informatie van hoe liganden aan AChBP binden en vereenvoudigen het optimaliseringproces aanzienlijk.

Edink bereikte binnen korte tijd een 150-voudige toename in bindingsaffiniteit voor AChBP. Bovendien leiden de resultaten tot een beter begrip van ligandeiwitinteracties en is nu duidelijk hoe de bindingsaffiniteit en selectiviteit van liganden efficiënt kunnen worden geoptimaliseerd. Daarnaast ontwikkelde Edink moleculen met een dubbele werking tegen ontstekinggerelateerde aandoeningen zoals reuma. Initiële resultaten laten zien dat deze moleculen ontstekingen kunnen onderdrukken via twee verschillende doeleiwitten, namelijk de a7 nicotine receptor en cyclooxygenase-2.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam