Vrije Universiteit Amsterdam

Op weg naar de levende God


* Startdatum: 23-12-2011


* Tijd: 09.45


* Locatie: Aula


* Titel: On the Way to the Living God. A Cathartic Reading of Herman Bavinck and An Invitation to Overcome the Plausibility Crisis of Christianity


* Spreker: W.J. de Wit


* Promotor: prof.dr. A. van de Beek prof.dr. C. van der Kooi


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Promotie

In (bijvoorbeeld) postchristelijk Amsterdam lijden christendom en kerk aan een plausibiliteitcrisis. In zijn systematisch-theologische proefschrift beantwoordt Willem-Jan de Wit deze crisis met een uitnodiging om (opnieuw) te leven op weg naar de levende God. De studie is vooral geschreven voor mensen die zelf de spanning ervaren tussen een christelijke en een (seculiere) postchristelijke wereldbeschouwing.

De eerste helft van de studie van De Wit volgt de gereformeerde theoloog Herman Bavinck (1854-1921; hoogleraar aan de Vrije Universiteit vanaf 1902) in zijn worsteling om staande te blijven tegenover de moderne wereldbeschouwing van zijn dagen. De Wit gebruikt, naast het slothoofdstuk van zijn Wijsbgeerte der Openbaring, vooral persoonlijke aantekeningen, brieven en minder bekende publicaties van Bavinck om zijn worsteling voor het voetlicht te brengen en zo lezers een spiegel te bieden waarin zij hun eigen vragen onder ogen kunnen zien.

In de tweede helft van zijn studie werkt De Wit zijn eigen positie uit. In het bijzonder gaat hij in de op de vraag waarom men in God zou geloven als men vermoedt dat de wereld kan worden verklaard zonder God en gegeven het kwaad in de wereld. Hij nodigt uit tot een binocular worldview (tweeogige wereldbeschouwing), waarbij de wereld zowel met een wetenschappelijk als met een religieus oog wordt beschouwd: kijkend met twee ogen kan men diepte zien. In dit verband brengt hij het kruis en de opstanding van Jezus Christus ter sprake.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam