Gemeente Alphen aan den Rijn

en kinderopvang samen in één voorziening in Zwammerdam

Peuterspeelzaal en kinderopvang samen in één voorziening in Zwammerdam

In januari 2012 krijgt Zwammerdam een opvangvoorziening waar kinderen van 0 tot 4 jaar terecht kunnen voor opvang en de peuterspeelzaal. De voorziening wordt vooruitlopend op de Dorpsvisie van de Belangenvereniging Zwammerdam gerealiseerd. Dat is nodig door het wegvallen van peuterspeelzaal t Speelhuis dit jaar.

Het voordeel van de nieuwe voorziening is dat ouders een ontwikkelingsgericht opvangaanbod hebben voor hun peuter(s), zonder dat zij hoeven te kiezen voor kinderopvang of peuterspeelzaal. De nieuwe voorziening past in een landelijke ontwikkeling. Landelijk worden minimumeisen gesteld aan peuterspeelzaalvoorzieningen, bijvoorbeeld rond de deskundigheid van het personeel. Daarnaast wordt gestimuleerd dat voorzieningen voor peuters niet meer afzonderlijk, maar integraal worden aangeboden. Door de recessie en landelijke bezuinigingen is het onzeker of mensen meer of minder gebruik gaan maken van de verschillende voorzieningen. Ook dat pleit voor één voorziening. Zeker in kleine kernen, omdat daar al snel te weinig peuters zijn om afzonderlijke voorzieningen in stand te houden.

Pilot
De nieuwe peuteropvang is in eerste instantie een pilot, die in overleg met de gemeente wordt uitgevoerd door de stichtingen voor peuterspeelzalen en kinderopvang in Alphen aan den Rijn (SPA en SKA). Wethouder Jeugd, Michel du Chatinier: Als de resultaten goed zijn, de ouders tevreden en de kinderen blij, wil ik kijken of een samenwerking als deze, naast Zwammerdam, op meer plekken in Alphen mogelijk is.

Belangenvereniging Zwammerdam
De BVZ is verheugd over dit goede nieuws. De mogelijkheid om na het sluiten van t Speelhuis toch weer een vorm van peuteropvang in Zwammerdam te realiseren is een winstpunt voor ouders en kinderen. De peuters gaan in een vertrouwde omgeving hun eerste stapjes in het onderwijs zetten, een belangrijk moment. De gemeente heeft tijdig gereageerd op de ontwikkelingen en ervoor gekozen om de pilot dan ook hier uit te voeren. Voor het dorp als geheel is het goed als dit soort basisvoorzieningen kunnen worden gehandhaafd.

Dorpsvisie
De Belangenvereniging Zwammerdam (BVZ) en de gemeente zijn al langer met elkaar in gesprek over het voorzieningenniveau in Zwammerdam. Voor de zomer heeft de BVZ een dorpsvisie aan de gemeente overhandigd. Hierin staat welke prioriteiten volgens de inwoners, verenigingen en instellingen binnen Zwammerdam gewenst zijn. De gemeente heeft positief gereageerd op de dorpsvisie en wil de BVZ hierin zo veel mogelijk faciliteren. De dorpsvisie ligt nu ter inzage op verschillende locaties in Zwammerdam zodat alle inwoners een reactie kunnen geven. Begin volgend jaar gaat een vertegenwoordiging van het college op bezoek in Zwammerdam.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn