Rechtbank Utrecht


Drie jaar gevangenisstraf voor fraude SGBB

Utrecht , 22-12-2011
De 50-jarige voormalige directeur van woningcorporatie SGBB is donderdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. De rechtbank achtte de man schuldig aan oplichting, valsheid in geschrift en witwassen. Daarnaast oordeelde de rechtbank dat hij schuldig is aan het als oprichter deelnemen aan een criminele organisatie.

De ex-directeur wordt ervoor verantwoordelijk gehouden dat hij een met betrekking tot de aankoop van een drietal vastgoedprojecten in Heerhugowaard, Amsterdam en Hoofddorp de Raad van Toezicht van SGBB, met wie hij een vertrouwensrelatie had, opzettelijk onjuist heeft geïnformeerd. Risico's die aan de projecten kleefden werden onjuist voorgesteld of verzwegen. De vastgoedprojecten werden aangekocht door een onderneming waaraan een 44-jarige medeverdachte leiding gaf en vervolgens korte tijd later voor een veel hogere prijs verkocht aan SGBB. De winst verdeelden de twee via een witwas-BV, samen met medeverdachten die hand- en spandiensten verrichtten. In een project werd een afkoopsom geheim gehouden en verdeeld. De 44-jarige medeverdachte werd veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf.

Door SGBB op te lichten hebben de verdachten het vertrouwen dat de samenleving in de integriteit van de publieke sector mag hebben geschaad, aldus de rechtbank, die aannam dat de mannen puur uit eigen financieel gewin hebben gehandeld. De rechtbank legde lagere straffen op dan werden geëist door de officier van justitie. De officier van justitie ging er volgens de rechtbank kennelijk vanuit dat het geleden financiële nadeel door SGBB, het totaalbedrag van de aanschafprijs van die projecten beslaat. De rechtbank sloot echter niet uit dat dit bedrag lager ligt. Daarnaast hield de rechtbank erin de zaak van de directeur rekening mee dat hij in november door de civiele rechter is veroordeeld tot het betalen van een voorschot op de geleden schade door SGBB van ruim 24 miljoen euro.

Medeverdachten

De 43-jarige zus van de ex-directeur verrichtte werkzaamheden in de witwas-BV. In ruil daarvoor kreeg ze een deel van de winst. De rechtbank veroordeelde haar tot anderhalf jaar gevangenisstraf. Haar partner kreeg een gevangenisstraf van 6 maanden opgelegd. Twee andere verdachten werden vrijgesproken.

De overige uitspraken worden zo spoedig mogelijk aan dit bericht toegevoegd.
Uitspraken: BU9105

Zie het origineel