Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden heeft als eerste gemeente in Drenthe een cultuurhistorische inventarisatie

vrijdag 23 december 2011

De cultuurhistorische waarden in de gemeente Coevorden zijn in kaart gebracht. Met de afronding van deze Cultuurhistorische Inventarisatie is een schat aan informatie beschikbaar over archeologie, het landschap, historische geografie en de bebouwde omgeving. Uit de inventarisatie blijkt dat de gemeente Coevorden beschikt over een flink aantal waardevolle gebieden waarin het landschap samen met de gebouwen de geschiedenis vertelt. Zo zijn naast de bekende essen met hun brinkdorpen ook de veenontginningen met hun bebouwingslinten langs de kanalen, zoals het kanaal Coevorden-Zwinderen, als cultuurhistorisch waardevol aangemerkt. De gemeente Coevorden heeft met deze inventarisatie een uniek document in handen waarin alle nog voorhanden zijnde cultuurhistorische waarden op het gehele grondgebied zijn opgenomen.

De Cultuurhistorische Inventarisatie is gestart in oktober 2010 en de resultaten zijn nu opgeleverd en aan het college van burgemeester en wethouders aangeboden. Binnenkort worden de resultaten ook aan de gemeenteraad gepresenteerd. De inventarisatie is uitgevoerd met inbreng van de historische verenigingen en de deelgebiedscommissies.De resultaten van de inventarisatie worden weergegeven op kaarten en vormen de basis van de erfgoednota die in het komende jaar wordt geschreven. Ook hierbij zullen weer de historische verenigingen worden betrokken.

Coevorden heeft cultuurhistorie hoog in het vaandel staan. In de vernieuwing van de binnenstad en het nieuwe toeristische beleid heeft cultuurhistorie bijvoorbeeld een prominente plek. Ook in de toekomst is cultuurhistorische informatie noodzakelijk voor de uitvoering van andere beleidsterreinen. Een complete inventarisatie is daarom nodig.

Tijd en geld

Alle gemeenten in Nederland moeten vanaf 1 januari 2012 de cultuurhistorische waarden meewegen in ruimtelijke ordeningsprocessen, zoals het vaststellen van bestemmingsplannen. Dit was al het geval voor de archeologische waarden maar wordt nu uitgebreid met landschappelijke en gebouwde cultuurhistorie. Het is dus van belang om te weten wat er aan cultuurhistorische waarden aanwezig is. Wanneer dat bij iedere vastelling of herziening van een bestemmingsplan onderzocht moet worden, kost dit meer tijd en geld dan de complete inventarisatie in één keer uit te voeren, waar nu voor gekozen is. Bovendien kan de gemeente beter sturen bij ontwikkelingen als vooraf bekend is waar bijvoorbeeld nog historisch geografische elementen aanwezig zijn of archeologische waarden in de bodem zitten. Een voorbeeld hiervan is het centrumplan in Coevorden, waar de gemeente voor extra kosten kwam te staan toen bij de uitvoering bleek dat er veel archeologie in de grond zat.

Erfgoednota

De gemeente gaat in 2012 een Erfgoednota opstellen met als basis de inventarisatie. In de Erfgoednota worden keuzes gemaakt welke gebieden en objecten behouden moeten blijven en hoe dit kan worden aangepakt.