Gemeente Breda

Breda past werkwijze beoordeling bouwinitiatieven aan Gepubliceerd op 23 december 2011
Een snellere en kostendekkende intakeprocedure, met de mogelijkheid voortaan plannen toe te lichten. Dat is het uitgangspunt van het college van burgemeester en wethouders om de werkwijze bij het beoordelen van ruimtelijke initiatieven die niet passen binnen het bestemmingsplan voortaan efficiënter in te richten. De behandeltijd per verzoek wordt ingekort en het college gaat de hoogte van de leges koppelen aan de complexiteit van het verzoek. De nieuwe werkwijze gaat per 1 januari 2012 in.

Ontwikkelaars of particulieren met bouwplannen moeten voortaan expliciet bevestigen dat hun plan of project beoordeeld moet worden in de `intakeprocedure'. Zonder die bevestiging gaat de gemeente er niet aan werken. Om de behandeltijd te verkorten vindt de beoordeling van de initiatieven hoofdzakelijk via e-mail plaats.

Bij sommige initiatieven, op dit moment zijn dit bijvoorbeeld vooral projecten voor woningbouw of kantoren, is van meet af aan duidelijk dat de gemeente deze niet wenselijk of haalbaar vindt en hier dus geen medewerking aan verleent. Deze aanvragers krijgen direct het advies om hun verzoek in te trekken. Dat levert een besparing in ambtelijke uren op, omdat die niet aan officiële procedures besteed hoeven te worden. Hiervoor brengt de gemeente geen kosten in rekening.

De gemeente toetst vervolgens in de eerste fase van de procedure globaler dan voorheen op wenselijkheid en planologische haalbaarheid van het initiatief. Wordt een initiatief positief beoordeeld, dan start de vervolgfase waarbij een intentieovereenkomst wordt opgesteld. In deze fase worden randvoorwaarden waaraan het project moet voldoen opgesteld.

Legestarief
De gemeente heeft tot nu toe altijd 1.137 euro gerekend voor ieder initiatief, eenvoudig of complex. Vanaf 1 januari 2012 hanteert de gemeente legesdifferentiatie. Naarmate een verzoek complexer is (onder andere bij meer dan vijf woningen of meer dan tien appartementen) zijn de leges hoger. Een op de vijf á zes aanvragen is complex. Met ingang van 1 januari 2012 komt het tarief hiervoor op 2.500 euro te liggen. Voor meer eenvoudige aanvragen is het tarief 1.250 euro.

Het collegebesluit wordt op 17 januari 2012 ter kennisname aangeboden aan de commissie Ruimte.