Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 23 december 2011

Stadsafsluiting Laat en Zilverstraat vanaf 2012 weer in gebruik

De stadsafsluiting op de Laat en de Zilverstraat wordt vanaf 2 januari 2012 weer in gebruik genomen. Gedurende de bouw van de Nieuwlandbrug zijn de beweegbare palen buiten werking gesteld, omdat de omleidingsroute hiervoor via de Laat en de Zilverstraat liep. De Nieuwlandbrug is op 16 december officieel geopend en eind december zijn alle werkzaamheden afgerond. De omleidingen worden dan opgeheven en de stadsafsluiting op de Laat en de Zilverstraat weer in gebruik genomen. Bewoners zijn per brief op de hoogte gesteld van het weer in gebruik nemen van de stadsafsluiting.

De gemeente Alkmaar kent al jaren het principe van een autoluwe binnenstad. Buiten de laad- en lostijden mogen alleen belanghebbenden, die in het bezit zijn van een vergunning of ontheffing, de binnenstad met hun voertuig inrijden. Om er voor te zorgen dat de voor de binnenstad vastgestelde gebruiksregels ook worden nageleefd, sluit de gemeente Alkmaar het gebied buiten de laad- en lostijden in fysieke zin af. Dit gebeurt door middel van een systeem van dynamische stadsafsluiting, dat bestaat uit zeventien beweegbare palen.

Onderzoek naar stadsafsluiting
Er is momenteel een onderzoek gaande om in de toekomst de beweegbare palen te laten verdwijnen. Dit kan door middel van het gebruik van camera's die kentekens kunnen scannen. Auto's die gescand worden, maar geen recht hebben om in de binnenstad te rijden krijgen dan automatisch een bekeuring toegestuurd. De gemeente wil het voor bewoners en ondernemers vriendelijker maken om de binnenstad in te rijden. Daarom zoekt men naar andere oplossingen.