Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 23 december 2011

College wil meer mogelijk maken en minder regels met nieuwe Welstandsnota

Minder regels, vergroten van toegankelijkheid en meer gebruiksgemak. Dat heeft het aanpassen van de gemeentelijke Welstandsnota tot doel. Het college is gisteren akkoord gegaan met een verdere uitwerking van deze nieuwe koers. De nieuwe opzet wordt ter opiniërende bespreking voorgelegd aan de commissie en eind 2012 wordt een geactualiseerde Welstandsnota ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.

Aan de hand van de Welstandsnota toetst de Welstandscommissie of ruimtelijke plannen qua uiterlijk passen binnen het gebied waar gebouwd of aangebouwd wordt. De nieuwe welstandsnota krijgt een eenvoudigere opzet en is beter leesbaar. Ook komt de nota online, zodat deze gemakkelijk te raadplegen is.

Uitgangspunten
Het college wil met de nieuwe Welstandsnota meer ruimte geven aan inwoners en ondernemers en minder regels hanteren. Het college gaat hierbij uit van het principe ruim waar het kan, streng waar het nodig is. Dit wordt mogelijk gemaakt door delen van de stad een ander welstandsniveau toe te kennen, bijvoorbeeld van bijzonder naar regulier welstandsgebied. De historische binnenstad behoudt het niveau van beschermd stadsgezicht. Andere uitgangspunten zijn het mogelijk maken van welstandsvrije kavels en het integreren van het nieuwe reclamebeleid. De uitgangspunten vormen de basis voor het participatietraject dat in de loop van het nieuwe jaar met deskundigen, belanghebbenden en geïnteresseerden wordt ingezet.