CNV Vakmensen


Transportwerkgevers ontlopen verantwoordelijkheid voor pensioenen

23 december 2011
De transportwerkgevers laten het afweten. Eerst leggen ze een onmogelijk eindbod op tafel voor de pensioenregeling. En vervolgens geven ze niet thuis als wij met een concreet tegenvoorstel komen.

Wat is de situatie?
Op 9 december hebben we voor het laatst om de tafel gezeten met transportwerkgevers TLN en VVT. Daarbij is alleen de pensioenproblematiek besproken en hebben de werkgevers een eindbod gedaan. Dit eindbod hield in dat wij akkoord moesten gaan met een (nog vast te stellen) maximale pensioenpremie. Deze maximale pensioenpremie zou dan voor nu en de toekomst gelden. Hiermee zeggen de werkgevers in feite dat alle extra pensioenkosten in de toekomst automatisch op het bordje van de werknemers liggen. Daar kunnen wij natuurlijk nooit mee akkoord gaan.

Brief aan werkgevers
Wij hebben hierover op 12 december een brief naar de werkgevers gestuurd. Daarin staat dat wij niet akkoord gaan met een maximale pensioenpremie. Wij hebben ook gemeld dat wij wél kunnen leven met een verhoging van de pensioenpremie (van 28,34 naar 29,24 procent). Die premieverhoging wordt dan betaald door werkgevers (2/3) en door werknemers (1/3). Wij hebben de werkgevers tot 16 december de tijd gegeven om hierop te reageren. Helaas hebben wij geen reactie ontvangen. Dat betekent dat de transportwerkgevers al hun werknemers en gepensioneerden in de kou laten staan. Het pensioenfondsbestuur mag het nu gaan oplossen.

Hoe nu verder?
Wij hebben de situatie besproken met de kaderleden van CNV Vakmensen. We willen nu zelf onze verantwoordelijkheid nemen en sturen een brief naar het Pensioenfonds Vervoer. Daarin stellen we voor om de pensioenpremie te verhogen (van 28,34 naar 29,24 procent). Concreet betekent dat voor werknemers een verhoging van de pensioenpremie met 0,3 procent (van 9,6 naar 9,9 procent). Op je nettoloon is het effect niet groot, maar voor het pensioenfonds betekent dit een groot verschil. Daarmee zijn we er nog niet. Om ervoor te zorgen dat de pensioenpremie in 2012 toch kostendekkend is, hebben wij het pensioenfonds voorgesteld om het opbouwpercentage (waarmee je je pensioen in de loop van de tijd bij elkaar spaart) iets te verlagen, van 2,05 naar 1,96 procent.

Weer onderhandelen
Het Pensioenfonds Vervoer zal hier een besluit over nemen. Als het pensioenfonds meegaat in ons voorstel, is de pensioendiscussie voor 2012 van de cao-tafel. Dat betekent dat we op 27 januari - als we weer met de werkgevers om de tafel zitten - eindelijk echt met de onderhandelingen kunnen beginnen. Wij willen graag praten over werkgelegenheid, concurrentie op arbeidsvoorwaarden, een goede loonsverhoging en een betere naleving van de cao. Het is nu al duidelijk dat onze voorstellen en die van TLN/VVT mijlenver uit elkaar liggen.

We zullen je zo spoedig mogelijk na 27 januari laten weten hoe de onderhandelingen zijn gegaan. In ieder geval komen de kaderleden van CNV Vakmensen op zaterdag 28 januari weer bij elkaar om het verloop van de onderhandelingen met elkaar te bespreken.