NEN


23-12-2011

Auditnorm voor alle managementsystemen nu vertaald in het Nederlands

NEN heeft onlangs een gewijzigde uitgave van de auditnorm NEN-EN-ISO 19011 gepubliceerd. Met deze norm kan geld, tijd en middelen worden bespaard door de uniforme benadering van gecombineerde audits op managementsystemen. In de moderne zakelijke omgeving, hebben organisaties vaak meerdere managementsystemen, zoals voor kwaliteit, milieu, arbo en informatiebeveiliging. Als gevolg daarvan willen organisaties het auditen van deze systemen zoveel mogelijk willen harmoniseren en waar mogelijk combineren.

Scope uitgebreid

Vergeleken met de eerste uitgave van de norm uit 2002, die alleen van toepassing was op het auditen van ISO 9001 (kwaliteit) en ISO 14001 (milieu) is de scope van NEN-EN- ISO 19011:2011 Richtlijnen voor het uitvoeren van audits van managementsystemen uitgebreid. Dit geeft de nodige houvast in de toenemende complexiteit van het auditen van meerdere anagementsystemen.
Vrijwel tegelijkertijd met de publicatie door ISO heeft NEN de Nederlandse vertaling beschikbaar.

Integratie managementsystemen optimaal

De norm helpt organisaties om de integratie van managementysstemen te optimaliseren. Door het faciliteren van een enkele, gecombineerde, audit waarmee de verschillende systemen worden doorgelicht, zullen auditprocessen zich stroomlijnen, wordt dubbel werk gereduceerd en worden afdelingen die worden geaudit minder frequent 'gestoord'. Speciale aandacht krijgt het auditprogramma waarmee audits worden ingezet als instrument voor het topmanagement voor het behalen van de doelstellingen van een organisatie.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Annemarie de Jong, Consultant NEN Managementsystemen, telefoon (015) 2 690 239 of e-mail annemarie.dejong@nen.nl.