Nieuw-Vlaamse Alliantie


censuur

Jong N-VA: verstrenging wetgeving illegaal downloaden zorgt voor censuur

klok 22 december 2011

Illegaal downloaden kan niet. Inbreuken hiertegen moeten dan ook bestraft worden. Maar op dit moment dreigen de maatregelen die illegaal downloaden willen verbieden, zo streng te worden, dat dit neigt naar internetcensuur. Jong N-VA verzet zich hier krachtig tegen en wil dat de copyrightwetgeving opnieuw een burgerrechtelijke aangelegenheid wordt.

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten woedt een hevige discussie over een nieuwe wet rond internetpiraterij. De "Anti-Counterfeiting Trade Agreement" (ACTA), waarover zowel Europa als de VS, als heel wat andere staten over onderhandelen, zou een enorme verstrenging en criminalisering van de wetgeving rond intellectuele eigendom betekenen. Parallel daaraan bespreekt het Amerikaanse congres de "Stop Online Piracy Act" (SOPA), waarbij heel wat websites onbereikbaar gemaakt kunnen worden voor Amerikaanse surfers.

Kim Van Cauteren, voorzitster van Jong N-VA: "Deze aangekondigde verdragen zorgen er voor dat bijna iedereen als crimineel kan bestempeld worden. Het in het bezit hebben van foto's of teksten waar copyright op rust, is op dat moment al strafbaar. En wees eerlijk, wie heeft er nu nog nooit een tekst of foto gedownload zonder daarbij de auteur te vergoeden, al was het maar voor privégebruik? Dit lijkt op de censuur die reeds in autoritaire en totalitaire regimes zoals China, Rusland, Saoedi-Arabië, Cuba... toegepast worden. Jong N-VA vraagt dan ook dat ons land druk zet zodat de Europese Unie de ACTA niet goedkeurt."

Jong N-VA vindt dat overtredingen op het copyright niet thuishoren in het strafrecht en dat ze (opnieuw) beschouwd moeten worden als burgerrechtelijke aangelegenheden tussen de rechthebbende en diegene die een inbreuk pleegt -- zowel voor overtredingen op kleine als op grote schaal. De enige mogelijke bestraffing van overtredingen dienen dan ook burgerrechtelijke schadevergoedingen te zijn; in geen geval gevangenisstraffen, of boetes, of uitsluitingen van het Internet.

Jong N-VA schreef onlangs een nota over intellectuele eigendom waarbij alle aspecten belicht worden. De volledige nota vindt u hier: www.jongnva.be/dossiers. Auteur(s): Kim Van Cauteren, Voorzitster Jong N-VA Contactinfo:

Kim Van Cauteren, Voorzitster Jong N-VA E-post: kim.vancauteren@jongnva.be