Gemeente Voorschoten


Gemeente koopt glastuinbouw in Duivenvoordecorridor

De gemeenten Leidschendam-Voorburg en Voorschoten hebben op donderdag 22 december de aankoop afgerond van bedrijfspanden en tuinbouwkassen van tien tuinders in de Duivenvoordecorridor met een totale oppervlakte van circa 22 hectare. Deze strategische aankoop is een belangrijke stap in de groene ontwikkeling in dit karakteristieke gebied. Door de glastuinbouw uit te kopen en te saneren, ontstaan vooral mogelijkheden voor het terugbrengen van een groen landschap, de ontwikkeling van kleinschalige recreatieve voorzieningen en op beperkte schaal woningbouw.

Mijlpaal
Volgens projectwethouder Heleen Mijdam van Leidschendam-Voorburg is dit een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de Duivenvoordecorridor. Wethouders Freddy Blommers (ruimte, wonen en financiën) van Voorschoten en Marcel Houtzager (grondzaken) van Leidschendam-Voorburg en de eigenaren van Handelskwekerij P. de Groot & Zn zetten in Leidschendam hun handtekening onder het laatste koopcontract in de clusteraankoop in het gebied.

Strategische aankoop
Deze strategische aankoop lag gecompliceerd omdat het eigendom op grond van beide gemeenten ligt, er tien verschillende tuinders bij betrokken zijn, en er ook nog sprake was van een situatie met een pachter en verpachters. Het cluster van bedrijven is begeleid door adviseur Agro AdviesBuro. De gemeenten Leidschendam-Voorburg en Voorschoten hebben sinds 2009 met deze adviseur, de andere betrokken makelaars, de grondeigenaren en tuinders constructieve besprekingen gevoerd die nu hebben geleid tot het sluiten van de koopovereenkomsten.

Buitenplaatsen
De sloop van de eerste kassen in het gebied begint in maart 2012. Het kassenlandschap zal binnen enkele jaren veranderen in een groen landschap met nieuwe buitenplaatsen en mogelijkheden voor natuurgerichte recreatie. Het rijk en de provincie Zuid-Holland zijn betrokken bij dit omvangrijke project.

Unieke verbinding
De gemeenten Leidschendam-Voorburg en Voorschoten trekken al geruime tijd samen op om het karakteristieke, historische landschap in de Duivenvoordecorridor te beschermen en te versterken. De Duivenvoordecorridor vormt met circa 400 hectare het landelijke grensgebied tussen de bebouwde kernen van Leidschendam en Voorschoten. Het gebied vormt een belangrijke schakel in de enige ecologische verbinding in ons land tussen de duinstreek en het veenweidegebied. Het gebied is zowel ecologisch, recreatief als landschappelijk van uitzonderlijke waarde. Een dergelijke `poort' tot het Groene Hart is uniek.

75 Procent groen
Met het oog op het behoud en de verdere ontwikkeling van het groene en het relatief open karakter van dit gebied, hebben rijk, provincie en gemeenten in 2008 een bestuursovereenkomst gesloten. De gezamenlijke inzet is om te komen tot een mooi, toegankelijk en beleefbaar groen landschap. Door de glastuinbouw in dit karakteristieke gebied uit te kopen en te saneren, is het mogelijk het landschapsbeeld te versterken, veel groen aan te leggen en op beperkte schaal woningen te bouwen. Op grond van het vigerende bestemmingsplan heeft 75 procent van de Duivenvoordecorridor een groene bestemming en kan maximaal vijftien procent van het gebied worden bebouwd.

* 23 december 2011