Gemeente Den Haag

Cultuur is van iedereen

De gemeente Den Haag blijft investeren in de culturele infrastructuur van de stad, ondanks de noodzakelijke bezuinigingen die ook de cultuursubsidies raken. Ook investeert Den Haag in cultuureducatie. Dat staat in het `Beleidskader Kunst en Cultuur 2013-2016 - Cultuur van Iedereen' dat is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag.

Wethouder Marjolein de Jong (Cultuur, Binnenstad, Internationaal): 'Cultuur is van wezenlijk belang voor de stad: het maakt Den Haag een aantrekkelijke plaats om te wonen. Wij hebben in Den Haag een goede culturele infrastructuur. Daar blijven we dan ook in investeren. Met de EUR 50 miljoen die we jaarlijks beschikbaar hebben ondersteunen we de topinstellingen die hier op het hoogste niveau werken. Tegelijkertijd investeren we in de basis zodat talent de weg naar de top kan vinden. De culturele sector zal slim om moeten gaan met het beschikbare geld. Ik denk daarbij aan meer samenwerking tussen de instellingen, het aantrekken van nieuw publiek en versterking van het cultureel ondernemerschap'. Om het culturele klimaat gezond te houden is cultuureducatie onmisbaar. De Jong: 'Jongeren van nu zijn het publiek van morgen. Daarnaast draagt cultuureducatie bij aan een gezonde samenleving waarin ruimte is voor debat en mensen gestimuleerd worden om buiten de geijkte kaders te denken'.

Adviescommissie

Het nieuwe beleidskader vraagt culturele instellingen ook om nadrukkelijk te kijken naar de samenwerking in de metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Het uitgangspunt is dat beide steden een eigen basisinfrastructuur houden en zich daarnaast op topniveau profileren. In het beleidskader staan ook de richtlijnen die gehanteerd worden bij de beoordeling van de subsidieaanvragen-en plannen van Haagse culturele instellingen. De adviescommissie voor het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur zal deze plannen de komende maanden beoordelen. Daarbij wordt de adviescommissie gevraagd om ondermeer te letten op de mate van cultureel ondernemerschap en de wijze waarop de Haagse bevolking bij de programmering centraal staat.

In de adviescommissie zitten de volgende personen:
* Ernst Hirsch-Ballin, voorzitter

* Charlotte van Rappard, vice-voorzitter

* Fons van Wieringen, vice-voorzitter

* Karin Amatmoekrim, Annette Embrechts

* Ergün Erkoçu, Mathieu Heinrichs

* Angelique Lombarts, Erik Quint

* Peter Swinkels