CNV Vakmensen


Drie onderhandelingsrondes voor cao Houthandel

23 december 2011
Er is inmiddels drie keer onderhandeld over de nieuwe CAO Houthandel. Het pensioenfonds zit met een te lage dekkingsgraad. Werkgevers hebben gesteld eerst over het het oplossen van de problemen van het pensioenfonds te willen praten. Dan konden zij daarna bepalen of er nog loonruimte is voor de nieuwe CAO. CNV Vakmensen wil over het pensioen en de nieuwe CAO in samenhang onderhandelen.

Werkgevers benadrukken voortdurend dat het economisch niet goed gaat met de sector. CNV Vakmensen vindt dat er in 2012 een goede structurele loonstijging moet komen en dat de werkgevers een bijdrage moeten leveren aan het herstel van het pensioenfonds. Dat kan door de premie voor de garantieregeling een jaar langer door te heffen en dat ten goede te laten komen aan het pensioenfonds. Versobering van de regeling is bespreekbaar, als dat daarna nodig blijkt te zijn.

Loonsverhoging

De bonden hebben in de derde ronde voor een CAO van een jaar voorgesteld een structurele loonsverhoging van 1,5% per 1 maart 2012 en een eenmalige uitkering van 0,35% per 1 januari 2012. CAO-onderhandelaar Lex Raadgever van CNV Vakmensen: "De bezetting is in veel bedrijven heel krap. Van de werknemers wordt qua inzet en flexibiliteit zeer veel gevraagd. Daar hoort een fatsoenlijke loonsverhoging tegenover te staan."

Verder wil CNV Vakmensen dat werkenden de gelegenheid hebben om hun kennis te verhogen via EVC-traject. Degenen, die worden ontslagen, moeten op kosten van de sector begeleiding krijgen bij het zoeken naar een andere baan.

In het licht van langer moeten doorwerken wil CNV Vakmensen dat er een paritaire werkgroep aan de slag met het onderzoeken hoe onder andere oudere op een gezonde wijze tot hun pensionering aan het werk kunnen blijven.

De volgende onderhandelingsronde is op 18 januari 2012.

OnderwerpenOnderhandelingen cao Houthandel