Gemeente Blaricum


-

De begroting voor 2012

Blaricum bezuinigt, maar levert niet in

Elk jaar stelt het college van burgemeester en wethouders de begroting voor de gemeente op. Wat kunnen we aan inkomsten verwachten en wat betekent dat voor onze uitgaven? Op 1 november 2011 heeft de gemeenteraad van Blaricum de begroting voor 2012 vastgesteld. Zoals bijna alle gemeenten moet ook Blaricum bezuinigen. Want we krijgen minder geld om taken uit te voeren. In goed overleg met de gemeenteraad hebben we gekeken waar we het beste minder kunnen uitgeven. En daar zullen we allemaal op de een of andere manier wel iets van merken.

Namens het College van Blaricum
Rob Posthumus
Wethouder Financiën

Uitgaven en inkomsten
De gemeente geeft jaarlijks ongeveer twintig miljoen euro uit aan algemene voorzieningen zoals onderwijs, uitkeringen en het onderhoud van wegen en groen. Daarnaast besteden we geld aan de ontwikkeling van de Blaricummermeent. Maar: we weten dat in 2012 onze inkomsten minder zullen zijn dan voorgaande jaren. Een groot deel van onze inkomsten bestaat uit de rijksbijdrage, het budget van de Rijksoverheid. Daarop worden alle gemeenten gekort. We houden op dit moment rekening met ongeveer 10% minder rijksbijdrage, maar we mogen niet uitsluiten dat het meer wordt. Verder wil de overheid dat gemeenten meer taken van het rijk en de provincie overnemen. Tegelijk wordt er gekort op de budgetten die daarbij meekomen. Het is nog niet goed in te schatten om wat voor bedragen het gaat.

Bezuinigen
We kunnen dus minder uitgeven. Tegelijk willen we een buffer hebben om onvoorziene uitgaven of tegenvallers op te vangen. In 2012 moet de gemeente voor ongeveer EUR 550.000,- bezuinigen. Het komende jaar besparen we onder andere op de uitgaven aan de BEL Combinatie, de kosten van de WMO, en de budgetten voor kunst en groenonderhoud. Bezuinigen betekent niet dat er niets meer wordt gedaan; we proberen ons werk vooral efficiënter te doen. Zo blijven we bijvoorbeeld de wegen onderhouden, ook al kunnen we daar minder aan besteden.

Investeringen
Een aantal geplande investeringen stellen we uit. Maar niet alle: de renovatie van de speelplaatsen bijvoorbeeld, de uitbreiding van de begraafplaats en de werkzaamheden aan het rioolstelsel. We reserveren ook geld voor de starterslening. Daarnaast steken we veel energie in de promotie van het kantoren- en bedrijventerrein BusinessPark 27 in de Blaricummermeent.

Speerpunten uit de begroting
De taken en activiteiten die de gemeente jaarlijks uitvoert vallen onder verschillende `programma's'. Zo is bijvoorbeeld Bestuurszaken een programma of Openbare orde en veiligheid, en Sociale zaken. Per programma - twaalf in totaal - staat in de begroting uitgewerkt wat we het komende jaar gaan doen, en wat het mag kosten. Een aantal speerpunten uit de begroting lichten we hier vast voor u uit.

Digitale dienstverlening
We blijven de manier waarop we u van dienst zijn ontwikkelen en verbeteren. Daarbij ligt de focus op onze digitale dienstverlening. U kunt uw gemeentezaken regelen zoals u het wilt:

steeds meer via internet. Een nieuw paspoort regelen kan dan wanneer het u uitkomt. We gaan verder met de bestaande plannen en projecten.

Nieuwe taken en regelingen
Verschillende regelingen die de Rijksoverheid of de provincie uitvoeren, komen bij de gemeente te liggen. Bijvoorbeeld de AWBZ en de jeugdzorg. Het komend jaar gaan we dit voorbereiden en het beleid ervoor ontwikkelen. Er staat ook veel te gebeuren op het gebied van sociale zekerheid. Het kabinet wil één regeling voor de Wet werk en bijstand (Wwb), Wajong en de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). De verwachting is dat de gemeente verantwoordelijk wordt voor het uitvoeren van deze regeling. Daarnaast komt er nieuwe regelgeving vanuit het programma `Passend Onderwijs', en een nieuwe wet `Werken naar Vermogen'.

Ontwikkeling van Blaricum
De komende jaren richten we ons op de bouw in de Blaricummermeent. Hoe eerder het af is, hoe meer kans op verkoopsucces. Verder werken we aan het in de markt zetten van het nieuwe kantoren- en bedrijventerrein Park 27. Maar ook de facelift van het winkelcentrum in de Bijvanck komt in 2012 aan de beurt. Tot slot onderzoeken we het komend jaar hoe we de Eemnesserweg het best kunnen reconstrueren, mét behoud van de bomen.

Verder
In 2011 is uit het bestuurskrachtonderzoek gebleken hoe de gemeente het doet in de BEL-samenwerking. Hieruit is een aantal aandachtspunten naar voren gekomen, die we in 2012 oppakken. Daarnaast werken we verder aan het behoud van het dorpse karakter van Blaricum en de kwaliteit van de centrumgebieden. En natuurlijk blijven we investeren in de strategische samenwerking in de regio.

Begroting lezen
We hebben hierboven maar kort de punten uit de begroting aangestipt. Wilt u de volledige begroting lezen? Download hem op www.blaricum.nl. Ga naar `Gemeentehuis', en klik vervolgens op `College'. Onder het kopje `Meer informatie' vindt u de begroting.

|