Gemeente Breda

Nieuwe sloten voor het afsluiten van de binnenstad met inzinkbare palen De Bredase binnenstad is op gezette tijdentoegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Dat wordt geregeld met zogenoemde inzinkbare RVS (roestvrij stalen) palen. Daarbuiten is de binnenstad een domein voor voetgangers, winkelend publiek en uitgaanspubliek. Ondernemers, leveranciers en andere bedrijven kunnen via de gemeente een RVV-ontheffing (RVV staat voor Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens) en een sleutel voor de palen aanvragen, wanneer de reguliere toegangsuren niet toereikend zijn. Vanwege het grote aantal sleutels dat inmiddels in omloop is, hebben teveel personen toegang tot de binnenstad. Om dit een halt toe te roepen, vervangt de gemeente in de eerste week van januari 2012 de sloten en de sleutels van de palen.

De binnenstad is bereikbaar voor motorvoertuigen (voor laden en lossen) van maandag tot en met zaterdag van 07.00 tot 11.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur en op donderdag ook van 21.00 tot 22.00 uur. Op zondag is de binnenstad gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Bewoners van de binnenstad kunnen -met een motorvoertuig op naam - ook een ontheffing met sleutel aanvragen.

Wethouder Bob Bergkamp:"Doordat er nu teveel sleutels in omloop zijn, functioneert het afsluitsysteem niet naar behoren. Het wisselen van de sloten met sleutels die veel moeilijker na te maken zijn en het verhogen van de borg van 50 euro naar 100 euro moeten het ongewenste verkeer in de binnenstad verminderen, de bevoorrading reguleren en de bereikbaarheid voor hulpdiensten verbeteren. Daarmee levert het ook een bijdrage aan de handhaving van de orde en veiligheid in de binnenstad."

Het wisselen van de sloten en sleutels is één van de manieren om het verkeer in de binnenstad beter te beheersen. Een andere per december van dit jaar ingevoerde regel is het in beide richtingen bereikbaar maken van het Kasteelplein voor motorvoertuigen. Verder is een onderzoek naar de bereikbaarheid van de binnenstad in voorbereiding.

Intensief toezien
Om te voorkomen dat er op den duur weer vele (illegale) sleutels in omloop zijn, gaan politie en stadswachten intensiever controleren op het gebruik van de ontheffingen en de sleutels. Bijvoorbeeld op het sluiten van de palen na het passeren ervan.

Alle huidige ontheffingshouders zijn inmiddels per brief geïnformeerd. Begin volgende week wordt in de binnenstad nog een Breda Bericht verspreid

Breda, 23 december 2011