Vereniging Milieudefensie

Olielekkage Shell voor Nigeriaanse kust bedreigt ook kwetsbare Nigerdelta

Amsterdam, 23 December 2011 - De gevolgen van een grote olielekkage van 20 december, vanaf het modernste Shell boorplatform in Nigeria bij het olieveld Bongo, lijken groter dan Shell beweert. De lekkage is de ergste off-shore olieramp in 10 jaar in Nigeria. De olievlek van 900 vierkante kilometer drijft langzaam richting de door olielekkages reeds jarenlang geteisterde Nigerdelta. Daar lekt ieder jaar al net zoveel olie weg als bij de ramp met de olietanker Exxon Valdez, een van de grootste natuurrampen in de geschiedenis. De zachte wind, die verspreiding van de bij Bongo gelekte olie vertraagt, geeft de autoriteiten en Shell de tijd om nu maatregelen te nemen. Het is echter onwaarschijnlijk dat die genoeg zullen doen om schade aan het kwetsbare gebied kunnen voorkomen. Shell draaide de kraan van het boorplatform pas dicht toen er al 40.000 vaten olie in de zee - een belangrijke visgrond voor de deltabewoners - waren gestroomd.

Volgens Shell lijkt de olievlek nu in stukken te breken dankzij de inzet van oplosmiddelen, verdamping en de werking van de golven. Het is helaas te verwachten dat een groot deel van de olie en de oplosmiddelen toch naar de kreken van de delta en op de stranden van Nigeria waaien. De Nigerdelta is met verontrustende regelmaat het toneel van grote en kleine olielekkages, off-shore en op het land. De natuur en de visstand zijn daardoor al fragiel, zodat de gevolgen van deze nieuwe lekkage extra groot zullen zijn. De Bonga-olie komt bovenop olieresten van decennia van lekkages die overal in de Nigerdelta zijn te vinden en die door Shell en de andere olieconcerns nooit adequaat zijn opgeruimd.

Evert Hassink, inhoudelijk medewerker op het Shell-dossier bij Milieudefensie: "Het is ongelofelijk dat Shell, naar eigen zeggen, 40.000 vaten ofwel 6 miljoen liter olie de zee in pompt, voordat ze de kraan dichtdraaien. Het bedrijf lijkt niets te leren van de janboel in de Nigerdelta waar lekkages vaak dagen duren voordat het bedrijf besluit de druk van de leidingen te halen. Veiligheid en bescherming van mens en milieu zijn duidelijk geen prioriteit bij Shell. Dat is extra schokkend omdat de Verenigde Naties dat falende beleid deze zomer in een uitgebreid rapport nog eens bevestigden en Shell opriepen om actie te ondernemen."

Het Bonga-veld bevindt zich een kilometer onder zeeniveau en is een onderdeel van de strategie van Shell om zich te concentreren op off-shore olievelden, die minder gevoelig zijn voor oliestelende rebellen dan de oliewinning op land in de Nigerdelta. Helaas blijkt nu dat Shell ook hier niet in staat is olielekken te voorkomen.

Nnimmo Bassey, de Nigeriaanse voorzitter van het Friends of the Earth netwerk waar Milieudefensie deel van uitmaakt, reageerde: "Het is ironisch dat olievelden zoals dit Bonga-veld vernoemd zijn naar een vissoort. De olievelden zijn waarschijnlijk de enige manier om de herinnering aan deze diersoorten te behouden, omdat de oliewinning ze letterlijk van de kaart veegt."

Actuele informatie over de rechtszaken die Milieudefensie met Nigeriaanse vissers en boeren voert tegen Shell wegens olievervuiling in de Nigerdelta, en waarin vorige week de afsluitende conclusies van repliek werden ingediend, is te vinden op http://milieudefensie.nl/oliewinning/shell/olielekkages/informatie-voor-de-pers