CNV Vakmensen


Problemen uitwerking vakantiewetgeving cao Metaaltechniek

23 december 2011
Het is niet gelukt om voor 1 januari 2012 de afspraak in het coa principeakkoord 2011-2013 over de vakantiewetgeving om te zetten in cao tekst. Werkgever weigeren de gemaakte afspraken in het cao te verwerken.

We hebben in het principeakkoord het volgende afgesproken:

"Partijen zijn het eens dat een werknemer in een periode van vijf jaar maximaal zes maanden aan verlofdagen/uren mag sparen ter aanwending voor een individueel doel. Indien nieuwe wetgeving op dit terrein dit alleen mogelijk maakt door een afwijkende afspraak bij CAO te maken zullen partijen dat doen. Indien dat niet mogelijk is zal naar een andere oplossing worden gezocht. Artikel 58 kan komen te vervallen indien de nieuwe vakantiewetgeving de regeling van dat artikel niet langer mogelijk maakt. De redactiecommissie zal de mogelijke effecten daarvan bezien."

Werkgevers weigeren

Uit de nieuwe vakantiewetgeving blijkt dat het mogelijk is om afspraken te maken in de cao die het mogelijk maakt om van de nieuwe vakantiewetgeving af te wijken in de zin zoals wij dat in het principeakkoord hebben afgesproken. Echter tot onze verbijstering weigeren werkgevers deze afspraak om te zetten in een concrete cao tekst. Werkgevers proberen vooral zeggenschap te krijgen over het recht van werknemers om te bepalen dat zij vakantiedagen sparen.

Daarnaast vinden wij dat we hebben afgesproken dat werknemers hun recht op het sparen van maximaal zes maanden in vijf jaar kunnen behouden ondanks de veranderde vakantiewetgeving. Werkgevers proberen met ons afspraken te maken die er toe kunnen leiden dat werknemers na anderhalf jaar toch hun wettelijke vakantiedagen kunnen kwijtraken.

Afspraken uit het principeakkoord

Wij vinden deze handelswijze van werkgevers onacceptabel. En eisen dat zij zich houden aan de afspraak die we hebben gemaakt in het principeakkoord. Wij hebben overwogen om dit verschil van mening voor te leggen aan de rechter. Maar wij geven de werkgevers nog een kans en hebben afgesproken om in januari te bekijken of we me hun tot een aanvaardbare cao tekst kunnen komen. Jullie horen begin februari of dat gelukt is.

Wij horen dat in veel bedrijven afspraken worden gemaakt naar aanleiding van de nieuwe vakantiewetgeving door vakbondsbestuurders en Ondernemingsraden. Wij adviseren dringend om deze afspraken alleen te maken als die zijn gebaseerd op bovenstaande tekst van het principeakkoord. Anders adviseren wij te wachten op de uitkomst van de discussie in de Vakraad begin februari.

Met vriendelijke groet,

Jan Berghuis en Jos Brocken, FNV Bondgenoten
Marco Hietkamp, CNV Vakmensen
George Kruithof, De Unie