Gemeente Hoogeveen

Prominente boegbeelden voor schaats- en wieleraccommodatie Nijstad

Hoogeveen werkt samen met de gemeente De Wolden aan een uniek project: schaats-, wieler- en skeeleraccommodatie Nijstad.

Enkele topsporters uit de regio gaan helpen om dit project goed op de kaart te zetten. Verder zijn ze bereid hun expertise in te zetten bij de ontwikkeling van de plannen. Het gaat om Rick Koekoek, de nummer 3 van de wereld op het gebied van biketrial, Ingmar Berga, bekend om zijn internationale prestaties met skeeleren en marathonschaatsen. Verder verbinden Renate Groenewold, Jan Bols en Erik Dekker, internationale ex-topsporters en nog steeds actief in het wielrennen en schaatsen, zich graag aan dit project. Renate Groenewold is ook ambassadeur van het Drents Olympisch plan 2028.

Perfecte aansluiting bij Drents Olympisch Plan 2028

De ontwikkeling van Nijstad past volledig in de ambities van het Drents Olympisch Plan 2028. De wielersport is een van de A-sporten in dit plan en Nijstad geeft hier als voorloper concrete invulling aan. De realisatie van Nijstad moet breedtesport stimulering en talentontwikkeling mogelijk maken.

Bedrijven zetten graag hun expertise in

Ook het bedrijfsleven is benaderd om hun kennis en expertise in te zetten voor Nijstad. In het Hoogeveens Ambassadeursnetwerk zijn de plannen zeer positief ontvangen. Het project draagt bij aan de aantrekkingskracht en het voorzieningenniveau van de regio. Dat biedt voor ondernemers kansen om zichzelf op de kaart te zetten.

In samenwerking naar een multifunctionele accomodatie

De wieleraccommodatie is gepland bij de woonwijk Erflanden. Nijstad is een samenwerking met de gemeente De Wolden. De accommodatie bestaat uit een wielrencircuit, een BMX - parcours, een traject voor mountainbike, een parcours voor biketrial, een 400 meter gecombineerde skeeler-ijsbaan en een skeelerpiste van 200 meter. Deze combinatie en diversiteit van wieler- en gelieerde sporten op één locatie is uniek in Nederland.

Plannen uitwerken en financiering zoeken

Het college van B&W van Hoogeveen heeft in 2010 besloten dat Nijstad de locatie wordt voor een nieuwe multifunctionele wieler-, skeeler- en schaatsaccommodatie. B&W heeft toen ook opdracht gegeven om de plannen verder uit te werken. Zo is er een voorlopig ontwerp gemaakt en zijn de kosten geraamd. Verder is er opdracht gegeven om te onderzoeken welke financiering mogelijk is vanuit de samenwerking met diverse overheden, subsidies en het bedrijfsleven. Begin 2012 maken beide gemeenten de financiële balans op en vindt besluitvorming plaats. Dan wordt duidelijk wat beide gemeenten nog moeten investeren en of ze dit willen en kunnen.