Gemeente Dantumadeel


Dantumadiel en Dongeradeel tekenen overeenkomst met Omrin

De colleges van de gemeenten Dantumadiel en Dongeradeel zijn een overeenkomst met afvalverwerker Omrin aangegaan voor de verwerking van het huishoudelijk restafval en de gefaseerde afbouw van het aandeelhouderschap

De burgemeesters Aalberts (Dantumadiel) en Waanders (Dongeradeel) en Omrin-directeur John Vernooij hebben vrijdag 23 december de overeenkomst ondertekend.

In december 2009 hebben de beide gemeenten hun leveringscontract met Omrin per 2013 opgezegd. Aanleiding was dat beide gemeenten het onwenselijk vinden dat zij tegelijkertijd klant en aandeelhouder zijn. In de besprekingen die daarna met beide gemeenten zijn gevoerd, is de basis gelegd voor een overeenkomst om ook na 2012 samen te blijven werken.

In de overeenkomst is vastgelegd dat de beide gemeenten van 2013 tot 2017 hun afval blijven leveren aan Omrin. De beëindiging van het aandeelhouderschap in Afvalsturing Friesland N.V. (waarvoor Omrin de handelsnaam is) wordt in deze periode gefaseerd beëindigd. De aandelen worden door de vennootschap overgenomen voor een totaalbedrag van één miljoen euro (per gemeente EUR 500.000,-). Ook zijn afspraken gemaakt over verwerkingstarieven en de exploitatie van de milieustraat aan de Koailoane.

Zowel de gemeenten als Omrin zijn ingenomen met het resultaat van de besprekingen. Voor beide gemeenten geldt dat zij zekerheid hebben over een duurzame verwerking van afval, voor Omrin geldt dat de relatie met de gemeenten in stand blijf tot 2018