Politiebond ACP

Landelijk overleg (22/12): LFNP, salaris ATH-doorstromers & instroom politiestudenten

In het landelijk overleg tussen de vier politievakbonden en minister Opstelten van Veiligheid & Justitie (V&J) is donderdag (22 december) indringend gesproken over het LFNP. Andere onderwerpen van gesprek waren de instroom van politiestudenten en salariëring van ATH-personeel (doorstromers).

De ACP en de overige politiebonden maken zich grote zorgen over de communicatie door de werkgever over het Landelijk Functiegebouw Nederlandse Politie (LFNP). Gezien de grote structurele wijziging van het functiegebouw is er meer duidelijkheid nodig. Het enkel en alleen publiceren van de nieuwe functiebeschrijvingen leidt te veel tot verwarring en is volgende de vakbonden ongewenst. Naar aanleiding van een eerdere afspraak, hebben de bonden minister Opstelten om een communicatieplan gevraagd. Dit is tot ongenoegen van de vakbonden nog niet klaar. De minister heeft aangegeven het plan op 3 januari 2012 aan de vakbonden voor te leggen. Dat betekent opnieuw uitstel in de communicatie tot ten minste half januari. Momenteel beraden de vakbonden zich om de afspraak over communicatie te heroverwegen en zelf de communicatie ter hand te nemen. Dit als het communicatieplan van de minister niet aan de wensen van de vakbonden voldoet.

IJkmoment matching

Over de verdere voortgang van het LFNP zijn ook duidelijke afspraken gemaakt. Daarbij valt te denken aan de aanpassing van de regelgeving, afspraken over de werkwijze van de landelijke matchingscommissie, hoe om te gaan met zaken als toelagen en rang. Het zogenoemde ijkmoment van de matching is vastgesteld op 1 januari 2012. Dat betekent dat de korpsen vanaf dat moment geen nieuwe werkterreinen of aandachtsgebieden meer in mogen voeren en politiecollega's niet mogen worden verplicht van aandachtsgebied of werkterrein te wisselen. Op verzoek van politiecollega's kan dat natuurlijk nog wel. De korpsen worden per brief over deze werkwijze geïnformeerd. Voor de duidelijkheid: de terugwerkende kracht van het LFNP tot 1 januari 2010 blijft uiteraard van kracht. Een aantal onderwerpen zoals het behoud van toelagen is nog onderwerp van overleg. Door de minister is tot slot nogmaals bevestigd dat het LFNP de bouwsteen vormt in de totstandkoming van Nationale Politie.

Salaris ATH-doorstromers

Bij politiecollega's die een ATH-functie hebben en beginnen aan een politieopleiding, zijn problemen ontstaan. Er was al eerder afgesproken dat die collega's tijdens de politieopleiding hun salaris zouden behouden en een terugkeergarantie hebben als ze de opleiding niet kunnen voltooien. Dit blijkt niet duidelijk genoeg in de regelgeving opgenomen. Vooral als collega's in een andere regio aan de opleiding begonnen, leidde dat tot problemen. Zelfs de salariskorting voor aspiranten werd soms toegepast. Minister Opstelten is het met de ACP eens, dat dit een onwenselijke situatie is. De korpsen worden hierover geïnformeerd.

Spoedberaad instroom en Politieacademie

Naar aanleiding van de problemen met de instroom en de werkdruk op de Politieacademie, is er spoedberaad geweest tussen het ministerie van V&J, de RKC en de Politieacademie (PA). De ACP heeft hier al eerder aandacht aan besteed en in een aantal blogs de problemen op de academie uitgelicht (Dieptepunt bereikt & Hogere wiskunde). De leiding van de Politieacademie heeft aangegeven dat de problemen van communicatieve aard zijn. De problemen beperken zich volgens de leiding van de PA tot bedrijfsvoeringproblemen tussen week 17 en 28. Ook zou er geen sprake zijn van serieuze problemen op het gebied van werving & selectie. Dat is niet het beeld dat de ACP en de NPB hebben. Beide vakbonden hebben besloten om in deze zaak gezamenlijk op te trekken. Volgens de ACP en NPB is er sprake van dieperliggende problemen. Ook constateren de vakbonden problemen in de werving & selectie van nieuwe collega's. Het lijkt erop dat de enorme instroom in week 5 (900 aspiranten) over de ruggen van collega's wordt uitgevoerd. De ACP en NPB hebben besloten dit verder te onderzoeken. Minister Opstelten heeft aangegeven graag een brief van de vakbonden te ontvangen met daarin hun bevindingen. In januari zal over deze onderwerpen verder worden gesproken.

Ziekte en afwezigheidsvormen

Er is al jaren onduidelijkheid over hoe de korpsen moeten handelen bij ziekte van medewerkers. In overleg met de bonden zijn alle regelingen op een rij gezet en in een notitie duidelijk vastgelegd wat de handelswijze moet zijn. Hiermee is een lang gekoesterde wens van de ACP in vervulling gegaan.

Ongelijke salarisbehandeling aspiranten

Politiestudenten die tussen 1 oktober 2010 en 1 juli 2011 aan hun opleiding zijn begonnen en gekort worden op hun salaris krijgen een generaal pardon. Dit betekent dat zij weer volledig betaald krijgen en er geen korting meer plaatsvindt op hun salaris. Deze oplossing is in overleg tussen de ACP en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie tot stand gekomen. De minister stuurt heeft hierover woensdag 21 december een brief naar de Tweede Kamer gestuurd (zie ook gerelateerde nieuws onderaan dit artikel). De nadere details van het generaal pardon zullen in januari worden uitgewerkt. Als vanzelfsprekend zal de ACP hierover berichten.

---

23/12/11 13:55

---