Politie Rotterdam-Rijnmond

500ste huisverbod van 2011 opgelegd

Datum incident: 23-12-2011 Locatie: - District/dienst: Korps / overig

Datum publicatie: 23-12-2011 14:22

Op woensdag 21 december jl. is het 500ste huisverbod van 2011 opgelegd in de regio Rotterdam-Rijnmond. Dit blijkt uit de laatste cijfers met betrekking tot de bestrijding van huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit is wederom een lichte stijging ten opzichte van voorgaande jaren; het aantal huisverboden bleef toen (net) onder de 500 per jaar steken. De trend vlakt wel af. De toename van de inzet van het huisverbod bevestigt dat er blijvende aandacht van de ketenpartners nodig is om huiselijk geweld en kindermishandeling.

Het huisverbod is bedoeld om huiselijk geweld en kindermishandeling verder terug te dringen. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen, De maatregel biedt de mogelijkheid om in een noodsituatie te voorzien in een afkoelingsperiode waarbinnen de nodige hulpverlening op gang kan worden gebracht en escalatie kan worden voorkomen. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan. De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot 18 dagen. Een uithuisgeplaatste die zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. De uithuisgeplaatste heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter.

In de praktijk wordt opgemerkt dat slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling het steeds minder als taboe zien om hier melding van te doen. Het overwinnen van de angst en schaamte om melding te doen is een positieve ontwikkeling. De effectiviteit van het huisverbod draagt er ook aan bij dat slachtoffers eerder bereid zijn melding te doen. Deze doorbraken zijn redenen voor ketenpartners om het huisverbod toe te blijven passen.

De verwachting is dat de toepassing van het huisverbod in 2012 zal toenemen, mede doordat er meer mogelijkheden komen om huiselijk geweld en kindermishandeling te melden en omdat er verscherpte aandacht is voor kindermishandeling. Zo is bij door de gemeente gesubsidieerde instellingen vanaf 1 januari 2012 de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling als subsidievoorwaarde opgenomen. Dit houdt in dat zij huiselijk geweld en (een ernstig vermoeden van) kindermishandeling moeten melden. De komende jaren staat voorop dat de bescherming van slachtoffers van groot belang blijft, net als het zo snel mogelijk ingrijpen en vóórkomen van recidive.