Rijksoverheid

Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief samen verder

Persbericht | 23-12-2011

De Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief worden één organisatie. Dat heeft het kabinet besloten op voorstel van staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De samenvoeging is een logisch vervolg op de verregaande samenwerking tussen beide instellingen en is in lijn met het streven van het kabinet naar een compacte rijksoverheid.

Het Nationaal Archief (NA) en de Koninklijke Bibliotheek (KB) werken al op verschillende fronten samen. Zo voeren ze gezamenlijk programma 'Metamorfoze' uit, het prestigieuze programma tot behoud van het papieren erfgoed, en werken ze al jaren samen in conserveringsonderzoek. In de loop van dit jaar zijn voorbereidingen getroffen om intensivering van de samenwerking vanuit de beide organisaties vorm te geven. KB en NA willen de schaalvoordelen benutten die de combinatie van de instellingen biedt en zo gezamenlijk de uitdagingen aangaan van het digitale tijdperk.

Voor de bestuurlijke samenvoeging zijn een wijziging van de Archiefwet en van de Wet op het Hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk. Deze zullen het komende jaar worden voorbereid. Het streven is het hele traject in anderhalf jaar te voltooien, waarbij invoering van de nieuwe organisatie per 1 juli 2013 het uitgangspunt is.