Rijksoverheid

Beelden kentekenherkenning straks 4 weken bewaard

Nieuwsbericht | 23-12-2011

Alle kentekens die de politie met camera's automatisch vastlegt, worden straks 4 weken bewaard om misdrijven op te sporen en voortvluchtigen aan te houden.

De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Opstelten (venJ).

De politie mag momenteel niet alle kentekens bewaren en achteraf raadplegen. Toch kan dat belangrijk zijn voor de opsporing van misdrijven. De periode van 4 weken geldt ook voor de opslag van beelden van gemeentelijke toezichtcamera's.

Ernstige misdrijven

Straks kan de politie na een aangifte of ontdekking van een strafbaar feit onderzoeken of de auto van een verdachte op een bepaalde plaats is gesignaleerd. De tijdelijk opgeslagen gegevens mogen alleen worden gebruikt voor de opsporing van ernstige misdrijven en de aanhouding van voortvluchtige verdachten of veroordeelden.

Privacy

Behalve het kenteken en de foto van het voertuig wordt ook informatie over de locatie, de datum en het tijdstip bewaard. De naam van de kentekenhouder wordt niet opgeslagen. Om de persoonlijke levenssfeer van burgers te beschermen, krijgen alleen bevoegde politieagenten toegang tot de opgeslagen kentekengegevens.

Het wetsvoorstel wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd.

Documenten en publicaties

Kabinet: pakkans crimineel groter met kentekenherkenning

Alle kentekens die de politie met camera's automatisch vastlegt, worden straks vier weken bewaard om misdrijven op te sporen en ...

Persbericht | 23-12-2011 | VenJ