Provincie Noord-Holland

Samenwerken aan versterking Ringvaartdijk Oost

23 december 2011 -

De dijkverbetering van de Ringvaartdijk Oost (gemeente Amsterdam) is een stapje dichterbij.

Donderdag 22 december tekenden vier partijen een samenwerkingsovereenkomst, waarbij de noodzakelijke dijkverbetering centraal staat. Maar ook wordt hiermee een gedeelte van een ecologische en recreatieve verbindingszone aan de westzijde van Amsterdam gerealiseerd, de Groene AS.

De provincie Noord-Holland, het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), de gemeente Amsterdam en hoogheemraadschap Rijnland maken in de samenwerkingsovereenkomst afspraken over werk- en kostenverdeling. De gemeente Haarlemmermeer is geen ondertekenaar van de overeenkomst, maar levert wel een financiële bijdrage aan de Groene AS.

Historie

Het project Ringvaartdijk Oost kent al een lange historie, die teruggaat tot 1995. In 2007 kreeg het project een nieuwe impuls, doordat werd besloten meerdere projecten in het gebied tegelijk aan te pakken. Zo wordt naast de dijkversterking een gedeelte van de Groene AS gerealiseerd, ruimte geboden voor de aanleg van nutsvoorzieningen, worden de weg en het fietspad verplaatst en parkeerknelpunten in het gebied opgelost. Vanaf december 2008 zijn verschillende werkgroepen actief betrokken bij de ontwikkeling van deze integrale aanpak. Ook hebben woonarkbewoners en andere betrokken partijen (zoals de volkstuinenvereniging en de hockeyclub) in een speciale klankbordgroep meegedacht over de oplossingen. Dit leidde tot het huidige integrale plan; `de Groene Dijk'

Groene AS

De dijkversterking is voor de provincie een mooie aanleiding om een stukje van de Groene AS te realiseren. De Groene AS is een ecologische verbindingszone, die grote en kleine natuurgebieden tussen Amstelland en Spaarnwoude met elkaar verbindt. Hiermee zorgt de provincie samen met haar partners voor groen op de kaart in Noord-Holland, voor mens, dier en plant. De Groene AS is dan ook een belangrijke schakel in de Ecologische Hoofdstructuur van Noord-Holland. De Groene AS kent maar liefst 26 projecten.

Hoe nu verder?

Het dijkverbeteringsplan moet nog vastgesteld worden, hierover is nog inspraak mogelijk. Naast dit dijkverbeteringsproject loopt ook het proces van de vaststelling van het nieuwe `Bestemmingsplan Dorp Sloten en Ringvaartdijk Oost', door het stadsdeel Nieuw-West. Ook over dit plan is nog een inspraaktraject te gaan. Vanwege het sterke inhoudelijke verband tussen beide plannen, verlopen deze inspraaktrajecten tegelijkertijd. Betrokkenen worden hierover door zowel het stadsdeel Nieuw-West als door het Waterschap AGV geïnformeerd. Naar verwachting start de inspraakperiode voor beide plannen eind februari 2012.

Meer achtergrondinformatie over het project en het doorlopen proces, de tekst van de samenwerkingsovereenkomst en andere officiële documenten zijn te vinden op de website van AGV.

---