KPMG

Voorbeeldjaarrekening Pensioenfondsen model 2011

Met deze vijfde versie van de Voorbeeldjaarrekening willen wij u een houvast bieden voor de inrichting van de verslaggeving. Wij verwachten dat pensioenfondsen de ontwikkelingen, die in het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden, een plaats geven in het bestuursverslag van de jaarrekening 2011.
voorbeeld publicatie
Nu downloaden
Voorbeeldjaarrekening Pensioenfondsen (1 MB)
PDF's kunnen alleen met Adobe Reader bekeken worden Download Adobe Reader
Voor het opstellen van de jaarrekening stelt KPMG Pensions een voorbeeldjaarrekening ter beschikking. U kunt dan direct aan de slag. Het document voldoet aan de richtlijnen en eisen die aan de jaarrekening worden gesteld. De Voorbeeldjaarrekening is mede gebaseerd op praktijkvoorbeelden. De teksten zijn illustratief en kunnen als basis dienen voor het opstellen van de jaarrekening van een pensioenfonds.

Ook dit jaar staat de pensioenwereld weer bol van de actuele ontwikkelingen zoals de mogelijke korting van aanspraken en rechten, de waardering van staatsobligaties en overige beleggingen met staatsgarantie, nieuwe inzichten in landenrisico's, kwaliteit van onderpand, liquiditeitsbehoefte bij het stellen van zekerheden voor derivaten, waardering van vastgoed, kostentransparantie en de kwaliteit van de (objectieve en onafhankelijke waardering van beleggingen en het mogelijk afwezig zijn van een actieve markt voor het verhandelen van beleggingen. In de Voorbeeldjaarrekening Pensioenfondsen model 2011 gaan wij dieper in op deze ontwikkelingen.

Volgens de normen van de huidige tijd zijn wij van mening dat het opstellen van een jaarrekening in breder perspectief dient te worden gezien. De jaarrekening is meer dan het formele document waarmee het (bestuur van het) pensioenfonds verantwoording aflegt over het door haar gevoerde beleid en de resultaten hiervan. De jaarrekening kan ook worden benut als een krachtig middel voor de communicatie aan stakeholders waarbij duidelijkheid, transparantie en eenvoud als leidende principes moeten worden gebruikt.

Uitgangspunten voor een adequate jaarrekening dienen altijd de specifieke omstandigheden, feiten en cijfers van het pensioenfonds zelf te zijn.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Frans Gorie, director, (020) 656 7505 of Jacco van Kleef, senior manager, (030) 658 2388.