Nieuw-Vlaamse Alliantie


samenwerkingsmechanismen

Regering negeert gewesten: N-VA eist strikte naleving samenwerkingsmechanismen

klok 23 december 2011

"In het regeerakkoord staat dat bij de invoering van nieuwe besluiten, het zwaartepunt naar de gewesten verhuist. Klinkt als muziek in de oren, ware het niet dat alweer blijkt dat de gewesten niet geconsulteerd werden," zegt N-VA-Kamerlid Bert Wollants. Wollants verwijst naar de invoering van de identificatiebadges voor het veiligheidspersoneel op de luchthaven van Zaventem.

Het artikel uit de wet diverse bepalingen, dat de voorbije nacht in de Kamer besproken werd, gaat over het verlengen van het mandaat van het directoraat-generaal luchtvaart. Dat geeft advies bij het verstrekken van de badges. Vanaf 1 januari zou de Nationale Veiligheidsoverheid overnemen, maar dit moet nog bij KB vastgelegd worden.

Normaal gezien hadden de gewesten geconsulteerd moeten worden, maar wat blijkt? Voormalig staatssecretaris Schouppe heeft dit alweer aan zijn laars gelapt... Wollants: "De regering heeft dus geen respect voor de huidige samenwerkingsmechanismen en ze neemt een loopje met de waarheid als ze zegt dat het gewicht van de gewesten in de besluitvorming toeneemt."

In de commissie had Wollants de opvolger van Schouppe, staatssecretaris Wathelet, ook al gevraagd naar de stand van zaken, maar Wathelet antwoordde toen dat de gewesten geraadpleegd waren, maar dat "er nog geen advies was".

Gisteren moest Wathelet op zijn woorden terug komen en toegeven dat zijn voorganger Schouppe de gewesten links had laten liggen. Bert Wollants: "Dat is ongehoord! Di Rupo zegt het zwaartepunt naar de gewesten te verschuiven, maar de regering kan niet eens respect opbrengen voor de huidige samenwerkingsmechanismen. Als hiermee de toon gezet is, moeten we ons hart vasthouden voor wat nog volgt. Nog erger is dat de regering het parlement fout informeert. Hiermee lijkt ze diegenen die waken over de rechten van de andere regeringen in dit land, te willen sussen." Auteur(s): Bert Wollants, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be