Woonbond


Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011
De kerst is een feest dat vooral in huiselijke kring wordt gevierd. Het draait om intimiteit en gezelligheid. Daarbij worden lampjes, kaarsen en een open haard ingezet om de dagen onvergetelijk te maken. Het contact met de buitenwereld wordt even op een lager pitje gezet.

Die intimiteit is mooi, maar heeft een schaduwkant. Zeker in een goed geïsoleerde woning wil de ventilatie nog wel eens tekort schieten. Er wordt te weinig verse lucht aangevoerd en verbruikte lucht, verontreinigde lucht wordt niet afgevoerd. Daar zit het gevaar in dat de kerst letterlijk onvergetelijk wordt. Zeker als u wat gevoeliger bent op de luchtwegen.

brandend haardvuur Als u bedenkt dat iedereen in huis elk uur maar liefst 25 kubieke meter verse lucht nodig heeft en mensen die gevoelig zijn op de longen zelfs 50 of 75 kubieke meter, is de conclusie duidelijk. Eigenlijk zou niemand langer dan twee uur met een rokende haard in één kamer moeten zitten. En evenmin met een rokend persoon, maar dat terzijde. Een roker vervuilt in principe namelijk net zo veel als een open haard.

Het probleem bij open verbranding is vooral dat de verbrandingsstoffen in het binnenmilieu terechtkomen. Met een open haard komt daar ook nog eens veel stof bij. Bij onvolledige verbranding ontstaan stikstofoxiden, roetdeeltjes en koolmonoxide, en dat laatste is zelfs bij kleine concentraties al ongezond te noemen.

Raak niet in paniek
Het is niet de bedoeling dat u in paniek raakt na het lezen van deze gevaren die u binnenshuis bedreigen. Met goed ventileren komt u al een heel eind. Zorg er voor vooral dat er voldoende verse lucht wordt aangevoerd en dat de vervuilde lucht wordt afgevoerd. Zet bijtijds een raampje open. Het liefst tegenover elkaar.