Rechtbank Amsterdam


Gerechtshof Amsterdam veroordeelt Trafigura tot boete van één miljoen euro

Amsterdam , 23-12-2011

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep uitspraak gedaan in de strafzaken tegen Trafigura Beheer B.V. (Trafigura), Amsterdam Port Services B.V. (APS) en de gemeente Amsterdam. Het hof heeft Trafigura veroordeeld tot het betalen van een boete van EUR
1.000.000.

Probo Koala
Het gaat in deze zaken om een tanker, de Probo Koala, die in charter voer voor Trafigura. Aan boord van de Probo Koala werden voor Trafigura wassingen verricht van vervuilde nafta. De afvalstoffen van dit proces werden door Trafigura ter verwerking aangeboden aan APS. De samenstelling van dat afval bleek stoffen te bevatten, waarvan de verwerking aanzienlijk hogere kosten met zich zou brengen dan was overeengekomen. Toen Trafigura niet bereid bleek die hogere kosten te betalen wilde APS dit afval teruggeven aan Trafigura en het daartoe terugpompen in de Probo Koala. Dit werd verboden door politie, openbaar ministerie en de milieudienst van de gemeente, omdat de Probo Koala immers geen erkende verwerker van afval was. Nadat APS nader overleg had gevoerd met de milieudienst van de gemeente, stemde deze alsnog in met het terugpompen van het afval in de Probo Koala. Deze vertrok vervolgens met het afval naar Ivoorkust.

Trafigura
Het hof acht bewezen dat Trafigura het schadelijke karakter van het afval heeft verzwegen bij aflevering aan APS en voorts dat Trafigura het afval, nadat dit was teruggegeven door APS, illegaal heeft uitgevoerd naar Ivoorkust. Het hof legt daarvoor, evenals de rechtbank, een geldboete op van EUR 1.000.000. Volgens het hof worden terecht hoge eisen gesteld aan ondernemingen die afvalstoffen produceren met betrekking tot de afgifte en het ontdoen op een milieuverantwoorde manier. Dit is een belangrijk aspect van mondiaal maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Dat Trafigura hiervan terdege kennis heeft als mondiaal opererend concern heeft het hof dan ook zwaar laten wegen in zijn oordeel. Ook meegenomen in het oordeel van het hof is de golf van negatieve publiciteit en de schade die dat met betrekking tot het imago van Trafigura teweeg heeft gebracht. Dit evenals de positieve bijdrage in de vorm van de Trafigura Foundation aan het mondiaal welzijn. Tevens heeft het hof een uitspraak van het U.S. District Court, Southern District of Texas in zijn oordeel betrokken.

APS
Het hof acht ook bewezen dat APS afval heeft afgegeven aan de Probo Koala, zijnde een niet erkende verwerker, en daarmee de Wet milieubeheer heeft overtreden. Evenals de rechtbank acht het hof APS echter niet strafbaar, nu APS mocht afgaan op de mededeling van de milieudienst van de gemeente dat die aflevering was toegestaan. APS wordt daarom ontslagen van alle rechtsvervolging.

Gemeente Amsterdam
Het hof stelt evenals de rechtbank vast dat de gemeente Amsterdam strafrechtelijke immuniteit toekomt, omdat het verlenen van toestemming om afval terug te pompen danwel daartoe niet handhavend op te treden een gedraging betreft die is verricht in het kader van een aan de gemeente opgedragen exclusieve bestuurstaak. Het openbaar ministerie wordt daarom niet ontvankelijk verklaard in de vervolging van de gemeente Amsterdam.
Uitspraken: BU9237, BU9239, BU9240

Zie het origineel