Gemeente Heerenveen

Heerenveen ontvangt Europese erkenning voor Light Challenge 2011

De gemeente Heerenveen heeft vrijdag 23 december een plaquette ontvangen van het Europese GreenLight-programma uit handen van staatssecretaris Joop Atsma van Milieu en Rob Metz, voorzitter van de projectgroep Openbare Verlichting van de Taskforce Verlichting. De gemeente Heerenveen ontvangt deze pluim van de Europese Commissie vanwege haar initiatief om de Light Challenge 2011 te organiseren; een wedstrijd waarin studenten opgeroepen werden om - samen met bewoners - tot innovatieve en duurzame oplossingen te komen voor de verlichting in een woonstraat.

Heerenveen organiseerde de Light Challenge 2011 samen met de gemeenten Groningen en Assen. In het kader van de Light Challenge 2011 werden studenten van universiteiten en hbo-instellingen opgeroepen om nieuwe vormen van straatverlichting te ontwerpen, die energiezuiniger en duurzamer zijn dan de huidige. Drie teams van studenten hebben aan de ontwerpwedstrijd meegedaan. Op 27 oktober jl. is het winnende team bekend gemaakt. Het team "Light Sensation" won met een innovatief ontwerp voor de Maasstraat in Assen.

Het Europese GreenLight-programma zet initiatieven in het zonnetje die gericht zijn op energiebesparing en CO2-reductie op het gebied van verlichting. Het programma is ingesteld door de Europese Commissie. Door de toepassing van energiezuinige technieken kan het energieverbruik van openbare verlichting met zeker 30% teruggebracht worden.Eerder ontving de gemeente Heerenveen voor haar activiteiten op gebied van energiezuinige openbare verlichting de OVL-Award 2010 van de Taskforce Verlichting. De gemeente is door de Taskforce Verlichting ook opgenomen als één van de Tien Lichtende Voorbeelden op het gebied van energiezuinige verlichting.

Greenlight plaquette

Een trotse wethouder Age Hartsuiker met aan zijn rechterkant Staatssecretaris Atsma en links Rob Metz, voorzitter van de Werkgroep Openbare Verlichting van de Taskforce Openbare Verlichting.

Over het GreenLight-programma

Het EU GreenLight programma is een initiatief gesteund door de Europese Commissie ter bevordering van systematische energiebesparingen m.b.t. verlichting van bedrijven, overheden en organisaties, met als doel de CO2 uitstoot te verminderen (Kyoto protocol).

EU GreenLight is er voor bedrijven, overheden en organisaties die een commitment afgeven om sytematisch energiebesparende projecten in verlichting realiseren. Dit dienen kwalitatief goede projecten te zijn die een significante besparing tot gevolg hebben.