Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West


---

Slachtoffers woningovervallen krijgen direct hulp

23 december 2011

Stadsdeel Nieuw-West heeft de regie genomen waar het gaat om de slachtofferhulp bij woningovervallen.

Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud: "Het is vreselijk als je thuis wordt overvallen. Met onze werkwijze worden bewoners direct geholpen door de juiste instantie. Het is heel belangrijk dat je in zo'n situatie niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd."

Juiste steun

De nieuwe werkwijze zorgt dat de bewoner bij de juiste instanties de steun krijgt die hij/zij nodig heeft. Wanneer een bewoner thuis wordt overvallen schakelt de politie direct de contactpersoon van het stadsdeel in. Slachtofferhulp, de woningcorporaties en het stadsdeel zorgen samen met het slachtoffer voor een aanpak op maat. Het gaat dan om bijvoorbeeld inbraakpreventie aan de woning of hulp bij het verwerken van het trauma. De regie is nodig om ervoor te zorgen dat bewoners die slachtoffers zijn van een overval in hun woning zich thuis weer veilig kunnen voelen. Bijvoorbeeld doordat er maatregelen worden genomen om te zorgen dat dit niet weer gebeurt.

Voorloper in Amsterdam

Met deze werkwijze is stadsdeel Nieuw-West voorloper in Amsterdam. Andere stadsdelen hebben interesse getoond en zullen waarschijnlijk volgen. Baâdoud: "Het gaat hier om de korte lijnen en een strakke samenwerking. Verwachtingen naar elkaar duidelijk hebben. Het doel is dat het slachtoffer het incident zo snel mogelijk achter zich kan laten. We kunnen als samenleving niet accepteren dat bejaarden de straat niet meer op durven en zich thuis niet veilig voelen."

Subsidie

Bewoners die slachtoffer zijn van een overval kunnen gebruik maken van subsidie. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven is de instantie die de subsidie verleent. Kijk voor meer informatie op de website van het Schadefonds.

---