Vlaamse Overheid

Gentse Kanaalzone' voor de realisatie van natuurdoelstellingen

Oprichting van een `Grondenbank Gentse Kanaalzone' voor de realisatie van natuurdoelstellingen

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 23 december 2011

Op voorstel van Vlaams minister Hilde CREVITS en Vlaams minister Joke SCHAUVLIEGE keurde de Vlaamse Regering vandaag de oprichting van een `Grondenbank Gentse Kanaalzone' goed. Ter compensatie van de natuurgebieden die verdwenen zijn of dreigen te verdwijnen door de havenontwikkeling moeten natuurkerngebieden ingericht worden. Ook zullen groenschermen en bufferzones worden aangelegd aan de rand van het havengebied. De noodzakelijke grondverwerving heeft een ernstige impact op de landbouw. Daarom is een flankerend landbouwbeleid met gepaste stimuli en financiële toeslagen voorzien. Eén van de flankerende maatregelen is de oprichting van een grondenbank voor de Gentse Kanaalzone. Daarnaast wordt een landbouweffectenrapport (LER) opgemaakt om bij de keuze van de natuurgebieden maximaal rekening te kunnen houden met de landbouwactiviteiten. De getroffen landbouwers worden ook persoonlijk begeleid door een bemiddelaar van de Vlaams overheid.

Afbakening van natuur geeft rechtszekerheid voor de haven

Het strategisch plan `Welvarende Kanaalzone' met als tijdshorizon 2030 kiest voor de verdere ontwikkeling van de haven met respect voor leefbare woonkernen, landbouw en natuur. De havenontwikkeling is van zeer groot belang voor de welvaart in de regio. Bij uitbreiding van havenfuncties moet de natuur die verdwijnt worden gecompenseerd. In een project `Natuurdoelstellingen Gentse Kanaalzone' zijn de basiselementen voor het behalen van de natuurdoelstellingen uitgewerkt. Het Vlaamse Gewest en het Havenbedrijf Gent hebben een akkoord gesloten over de realisatie en het beheer van de nieuwe natuurgebieden. De filosofie bij de realisatie van nieuwe natuur is versnippering tegen te gaan en de natuurgebieden zoveel mogelijk bij te doen aansluiten tot zogenaamde `robuuste natuurkerngebieden'. Op die manier krijgen fauna en flora er alle kansen. Om aan de natuurdoelstellingen van Europa tegemoet te komen, is er nood aan 205 ha extra natuur. Die zullen in een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan worden afgebakend. De afbakening is nodig om de verdere havenontwikkeling rechtszekerheid te bieden.
Het Strategisch Plan `Welvarende Kanaalzone' voorziet ook in de inrichting van 16 koppelingsgebieden. Dat zijn groenschermen en bufferzones die dienst doen als kwaliteitsvolle overgangsgebieden tussen woonkernen en bedrijventerreinen in de Gentse haven. Bij de aanleg van natuur- en groengebieden zullen onvermijdelijk landbouwgronden worden ingenomen. Om het effect van de grondinname te milderen en waar mogelijk te beperken, treft de Vlaamse overheid verschillende maatregelen.

Zuinig ruimtegebruik en flankerend landbouwbeleid

Waar de 205 ha natuurkerngebieden precies zullen komen, moet nog worden uitgemaakt. 16 ha wordt voorzien binnen de koppelingsgebieden in het havengebied. 189 hectare wordt voorzien buiten het havengebied. Bij de uiteindelijke keuze zal rekening gehouden worden met verschillende studies, zoals onder meer een ecohydrologische studie, een erfgoedstudie, een plan-MER en een landbouweffectenrapport (LER). De noodzakelijke grondverwervingen voor de realisatie van de natuurkerngebieden en voor de koppelingsgebieden hebben lokaal een ernstige impact op de landbouw. Daarom is een flankerend landbouwbeleid met gepaste stimuli en financiële toeslagen voorzien.

Grondenbank
De oprichting van een grondenbank voor de Gentse Kanaalzone is één van deze flankerende maatregelen. Er wordt door de Vlaamse Landmaatschappij een lokale grondenbank opgericht met een vergelijkbaar vergoedingssysteem als hetgeen is overeengekomen in het kader van de grondenbank voor het Sigmaplan. De grondenbank koopt gronden op minnelijke basis aan zowel binnen het projectgebied waarin natuurdoelstellingen zullen gerealiseerd worden als er buiten. De grondenbank biedt aan de landbouwers die in een projectgebied komen te liggen maar die hun activiteiten willen verder zetten, ruilgronden aan. Eigenaars van landbouwgronden en landbouwers die hun activiteiten willen stopzetten, kunnen tegen interessante voorwaarden hun grond aan de grondenbank aanbieden. Op die manier kan een grondenbank op minnelijke basis gronden verwerven, zodat het voor die gronden niet tot een onteigening hoeft te komen.

Landbouweffectenrapport
Om bij de keuze van de natuurgebieden maximaal rekening te kunnen houden met de landbouw, zal de Vlaamse Landmaatschappij eveneens een landbouweffectenrapport (LER) uitvoeren. Dit gebeurt op basis van een gedetailleerde enquête bij alle landbouwers die grond in de `zoekzones' gebruiken. Het onderzoek polst onder meer naar de milderende maatregelen die de landbouwer het meest geschikt vindt: grondruil, vergoedingen, uitstel van betaling, bedrijfsverplaatsing, enzovoort. Op die manier wordt een gedetailleerd overzicht verkregen van de gevolgen voor de landbouwers in het gebied, en van de maatregelen die de landbouwers zelf voorstellen om de hinder te verkleinen. De resultaten van de enquête worden daarna in een algemeen rapport gegoten dat samen met andere studies, als basis zal dienen om de natuurkerngebieden definitief af te bakenen.

Begeleiding van landbouwers
Lieve Verfaillie, Bemiddelaar Grootschalige Vlaamse Infrastructuurprojecten (Departement Mobiliteit en Openbare Werken) zorgt voor de begeleiding van getroffen landbouwers, via een individuele aanpak en onder meer door huisbezoeken. Contact: bemiddelaar@mow.vlaanderen.be - website: bemiddelaar.mow.vlaanderen.be.

Vlaams minister Hilde Crevits: "In 2010 was de Gentse haven de snelst groeiende haven van Europa. De haven zorgt dan ook voor veel tewerkstelling en welvaart in de regio. Ook in de toekomst wil ik dat de haven die rol kan spelen. Met het strategisch plan `Welvarende Kanaalzone' met als tijdshorizon 2030 kiest de haven voor de verdere ontwikkeling met respect voor leefbare woonkernen, landbouw en natuur. De uitbreiding heeft een impact op de natuur- en landbouwgebieden. Via flankerende maatregelen proberen we de verschillende belangen met elkaar te verzoenen."

Vlaams minister Joke Schauvliege: "Met de oprichting van de grondenbank Gentse Kanaalzone 2012 geeft Vlaanderen aan dat het bij de uitbouw van haar economische pijlers aandacht heeft voor het behoud en de uitbouw van het leefmilieu en de natuur, en ook rekening houdt met de aanwezige landbouwactiviteiten. De grondenbank is één van de instrumenten van het flankerende landbouwbeleid. Ik ondersteun deze oprichting dan ook voluit omdat ervaring uit andere projecten (bv. Sigma) leert dat op deze wijze het samengaan van natuur en landbouw beter uitgebouwd kunnen worden."