Vlaamse Overheid

muziekactiviteiten

Regeling voor geluidsnormen muziekactiviteiten

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 23 december 2011

Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke SCHAUVLIEGE keurde de Vlaamse Regering vandaag de reglementering van het maximaal geluidsniveau op muziekactiviteiten voor de tweede maal principieel goed. Minister Schauvliege: "We behouden de drie categorieën en de maximale geluidsnormen, en hebben op basis van adviezen en overlegmomenten aan het Besluit van 15 juli 2011 een beperkt aantal wijzigingen aangebracht. Het evenwicht tussen voldoende muziekbeleving en het beperken van gehoorschade blijft behouden. Bovendien voeren we een sterke administratieve vereenvoudiging door voor cafés, jeugdhuizen, muziekclubs, enz."

Na de eerste principiële goedkeuring van 15 juli 2011 werd een officieel advies gevraagd aan SERV (Sociaal-Economische Raad Vlaanderen), Minaraad (Milieu- en Natuurraad), SARC (Strategische Adviesraad Cultuur, Jeugd, Sport, Media), de Vlaamse Jeugdraad en SAR WGG (Strategische Adviesraad Welzijn, Gezondheid en Gezin). De Gezinsbond, Ho.Re.Ca Vlaanderen en Formaat brachten spontaan advies uit en er werd een impactanalyse gemaakt van de nieuwe reglementering voor de jeugdsector.

De drie categorieën en de maximale geluidsniveaus blijven behouden (cf. samenvatting pag.4). Uit de metingen in vijf jeugdhuizen is gebleken dat 100 dB(A)LAeq,60min in de meeste jeugdhuizen nu al haalbaar is. Waar zich een probleem stelt, kan een plexiglasscherm rond het drumtoestel 5 dB(A) dempen. Het huren van een plexiglasscherm bij de micro's, versterkers, boxen, mengtafel, is een financieel haalbare kaart. Ook de geluidstechnicus aan de mengtafel kan het geluidsniveau in een jeugdhuis met 1 à 3 dB(A) verlagen. Dit is een kosteloze sturing.

Met deze tweede principiële goedkeuring wordt het aantal milieuvergunningsplichtige inrichtingen beperkt. Op basis van het advies en het overleg zijn nog deze wijzigingen aangebracht:


1. Beperken milieuvergunningsplichtige inrichtingen

Voor niet-ingedeelde inrichtingen kleiner dan 100m² kan op dit moment geen milieuvergunning klasse 2 aangevraagd worden en kan ook geen melding klasse 3 gedaan worden bij het College van Burgemeester en Schepenen (CBS). Deze inrichtingen moeten nu voldoen aan het KB van '77 met als maximaal geluidsniveau in de inrichting 90 dB(A) LAmax,slow. Zij mogen dit niveau enkel overschrijden indien zij telkens een toelating aanvragen en verkrijgen van het CBS. Het overschrijden van de 90 dB(A)LAmax,slow zonder toelating leidt momenteel tot veroordelingen en zelfs gevangenisstraffen.
Deze inrichtingen krijgen nu de mogelijkheid om een eenmalige melding aan het CBS te doen. Het maximale geluidsniveau is dan Voorbeelden: (dans)café, jeugdhuis, muziekclub kleiner dan 100 m²

Voor ingedeelde inrichtingen groter dan 100 m² is op dit moment een milieuvergunning vereist zodra men meer dan 12 keer per jaar een dansactiviteit organiseert. Ook deze inrichtingen krijgen nu de mogelijkheid om een eenmalige melding aan het CBS te doen. Het maximale geluidsniveau is dan Voorbeelden: fuifzaal, jeugdhuis, muziekclub groter dan 100 m²

Vlaams minister Schauvliege: "Deze wijziging in VLAREM beperkt het aantal milieuvergunningsplichtige inrichtingen. Bovendien hebben we gekozen voor criteria die echt relevant zijn voor gehoorschade en hinder, met name het geluidsniveau veroorzaakt door muziekactiviteiten. Door het schrappen van de activiteit van het dansen en de oppervlakte van een inrichting vermijden we in de toekomst discussies voor de rechtbank."


2. Handhaving in categorie 3
De norm van 100dB(A)LAeq,60min blijft behouden, maar er werd toegevoegd dat indien het geluidsniveau kleiner of gelijk is aan 102dB(A)LAeq,15min het geluidsniveau geacht wordt in overeenstemming te zijn met de 100dB(A)LAeq,60min. De 102dB(A)LAeq,15min is dan een trigger voor de handhaver om te kijken naar de LAeq,60min. Dit maakt het zowel voor de handhavers als voor de geluidstechnici eenvoudiger om de norm van 100dB(A)LAeq,60min te handhaven / na te leven. Op initiatief en op kosten van de exploitant moet LAeq, 60min continu gemeten en geregistreerd worden.
In categorie 1 en 2 was in het Besluit van 15 juli 2011 al een toetsing voor de handhaving opgenomen, maar nog niet voor categorie 3. Handhaven categorie 1 ( Handhaven categorie 2 ( Handhaven categorie 3 (

3. Geluidsplan
De verplichting tot het opmaken van een geluidsplan wordt beperkt tot de milieuvergunningsplichtige inrichtingen met een permanente geluidsinstallatie (maakt deel uit van akoestisch onderzoek).


4. Jaarlijkse controle van meetinstrumenten De verplichting voor het jaarlijks kalibreren en controleren van meetinstrumenten valt weg. Dat is een administratieve en financiële last minder voor de organisatoren.

Vervolgtraject
Het Besluit van 23 december 2011 wordt nu voorgelegd aan de Raad van State. Een definitieve goedkeuring van de reglementering wordt verwacht ten vroegste in februari. Pas na publicatie in het Belgisch Staatsblad zal de regelgeving in voege treden. Zoals bekend, is 2012 een overgangsjaar waarin de normen als richtwaarde gelden. Vanaf 1 januari 2013 zijn de normen bindend en afdwingbaar. Minister Schauvliege: "Dit geeft iedereen de tijd om het meten en/of registreren van het geluidsniveau onder de knie te krijgen, na te gaan hoe en waar meetapparatuur kan gehuurd worden, de maximale geluidsniveaus te respecteren en zich in orde te stellen met de meldingsplicht of indien nodig vergunningsplicht."

Flankerend beleid, informatie en sensibilisering In overleg met de betrokken sectoren wordt het flankerend beleid verder op punt gesteld (ondersteuning lokale besturen, totaal gehoorschadebeleid met o.a. het aankaarten van de terugbetaling van op maat gemaakte oordoppen op de interministeriële conferentie Volksgezondheid, aandacht van architecten voor binnenakoestiek, enz.). Het departement LNE en het Muziekcentrum Vlaanderen organiseren op vraag van minister Schauvliege in maart in elke provincie infosessies over de nieuwe regelgeving (6 maart in Limburg, 8 maart in Antwerpen, 12 maart in West-Vlaanderen, 19 maart in Oost-Vlaanderen, 22 maart in Vlaams-Brabant). Daarnaast zal de administratie een technische handleiding over de nieuwe regelgeving samenstellen en een algemene handleiding voor geïnteresseerden. In 2012 lanceert minister Schauvliege een sensibiliseringscampagne over de gevaren van alle vormen van geluid.

Samenvatting goedgekeurde normen hierbij pagina 4.