Vlaamse Overheid

ruimte in Vlaamse Rand rond Brussel

Vlaamse Regering zet in op open ruimte in Vlaamse Rand rond Brussel

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 23 december 2011

De Vlaamse Regering gaf minister van Leefmilieu Joke SCHAUVLIEGE de opdracht om een uitvoeringsgericht voorstel voor de open ruimte in het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel uit te werken. In samenspraak met Vlaams minister-president PEETERS, tevens bevoegd voor Landbouw, bracht ze dit voorstel vandaag, 23 december, naar de Vlaamse Regering, waar het werd goedgekeurd.

Het voorstel voorziet een bijzondere rol voor het Agentschap Natuur en Bos en voor de Vlaamse Landmaatschappij. Zij beschikken beiden over een uitgebreid instrumentarium om de nog resterende open ruimte in dit gebied uit te bouwen en te beheren. Die open ruimte staat vandaag onder sterke verstedelijkingsdruk.

Er zal daarom worden gewerkt aan een uitbreiding van toegankelijke parken en bossen. Over een periode van 9 jaar wil het Agentschap Natuur en Bos 750 hectare toegankelijk groen realiseren. De Vlaamse Landmaatschappij krijgt de opdracht om een voortdurend proces van grondmobiliteit te creëren en zal hiervoor vanaf 2012 een grondenbank opstarten. Het is ook de bedoeling om de potenties van landbouw in dit randstedelijk open ruimtegebied te versterken. Er komt daarom ook een uitgebreide landbouwstudie die de mogelijkheden voor landbouw in dit gebied in kaart brengt.