Politie Amsterdam-Amstelland

Zoekactie Stadionkade: lanceerbuis gevonden Bij de zoekactie in het water van de Stadionkade door duikers van de Marine duikgroep is de lanceerbuis gevonden die waarschijnlijk is gebruikt bij de aanslag op het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg op 21 september. Het gaat om een ongeveer 1,20 meter lange buis, die geschikt is om eenmalig een projectiel af te schieten. De pijp wordt naar het NFI overgebracht voor forensisch onderzoek.

Hieronder het eerdere bericht:

Vanochtend is de Defensie Duikgroep gestart met een zoekactie in het water van de Stadionkade in verband met de granaataanslag op het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg op 21 september jl.

Het onderzoek naar dit ernstige en brutale misdrijf is nog in volle gang. Bij de aanslag is vermoedelijk vanaf de schouder een raket afgeschoten vanuit een lanceerbuis. Het lijkt hierbij te gaan om een raketwapen dat slechts eenmalig gebruikt kan worden. Bij de aanslag op het afzonderlijke gerechtsgebouw "De Bunker" op 2 april 2007 werd waarschijnlijk eenzelfde soort raketwapen gebruikt.

De bij de aanslag op de Parnassuweg gebruikte lanceerbuis zou door de daders zijn meegenomen op hun vlucht. "Een team van 20 rechercheurs werkt nog steeds aan deze zaak," verklaart woordvoerder Rob van der Veen. "Het onderzoek maakt vorderingen en er wordt rekening mee gehouden dat de lanceerbuis in het water van de Stadionkade is gegooid. "

Op verzoek van de politie en Openbaar Ministerie doen specialistische duikers van de Marine Duikgroep in een ruim gebied onderzoek. Hierbij maken ze ook gebruik van speciale sonarapparatuur.

Op dinsdag 3 januari zal in het TV-programma Opsporing Verzocht uitgebreid aandacht worden besteed aan de raketaanslag op het gerechtsgebouw. Op woensdag 4 januari zal in het regionale Opsporingsprogramma Ter Plaatse van RTV-NH de zaak ook aan bod komen.