Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

College stelt uitgangspunten minimabeleid vast

Het college van B&W heeft afgelopen dinsdag besloten de uitgangspunten van het minimabeleid ter besluitvorming voor te leggen aan de gemeenteraad. Met uitgangspunten uit de nota moeten de bestaande regelingen van de drie voormalige gemeenten worden samengevoegd tot gemeentebreed minimabeleid. Daarnaast moet er nieuw minimabeleid worden ontwikkeld. Dit alles met als doel om eenduidig beleid te maken voor medewerkers en cliënten, maar ook om de gevolgen van nieuwe landelijke wetgeving te kunnen doorvoeren.

Met de aanscherping van de Wet werk en bijstand (WWB) per 1 januari 2012 wordt de huidige WWB ingrijpend gewijzigd en wordt de Wet investeren in jongeren (WIJ) ingetrokken. Uitgangspunten van de wetswijziging zijn meer eigen verantwoordelijkheid van de burger om mee te doen. De inkomensgrens voor minimabeleid wordt landelijk vastgelegd op maximaal 110 % van het wettelijk minimumloon. Deze ontwikkeling is een aanloop naar een hele nieuwe wetgeving: de Wet werken naar vermogen. In 2012 is de komst van een Wet Schuldhulpverlening te verwachten. Daarmee wordt de schuldhulpverlening een wettelijke taak voor de gemeente.
Het wettelijk vastleggen van een maximale inkomensgrens van 110% in plaats van 125% (100% is minimumloon) heeft gevolgen voor het minimabeleid. In onze gemeente heeft dit invloed op mensen die gebruikmaken van de U-pas en de vriesversmaaltijden.

Geen gemeentelijke bezuiniging op minima

De gemeente heeft op advies van de expertgroepen ervoor gekozen om niet te bezuinigen op de totale uitgave van het minimabeleid. Resultaat is dat de totale uitgave aan minima gelijk blijft. Op individueel niveau kan de bijdrage echter in positieve en negatieve zin verschillen door de landelijk vernieuwde wetgeving of het gemeentebreed maken van oude regelingen. De cliënten worden hierover geïnformeerd.

Taak van gemeenten in minimabeleid

Gemeenten hebben een regiefunctie bij de aanpak van armoedeproblemen en schuldhulpverlening. De gemeente zorgt voor een minimabeleid: inkomensondersteuning aan mensen met een uitkering of laag inkomen als zij met onverwachte en/of onvermijdelijke kosten te maken krijgen om zo armoede en schulden te voorkomen.

Uitgangspunten van het minimabeleid:

* Gemeente Stichtse Vecht zet in op het bestrijden van financiële achterstand en sociale uitsluiting van mensen.
* Betaald werk stimuleren is daarbij het belangrijkste instrument.
* Kinderen moeten gelijke kansen krijgen om hun talenten te ontplooien, ongeacht het inkomen in het gezin.
* Een ander belangrijk element om armoede te bestrijden is om het gebruik van regelingen te stimuleren. Er bestaan een groot aantal voorzieningen waarmee nog steeds grote groepen mensen niet bekend zijn of waarvan zij om andere redenen geen gebruik maken.
* Verder wil de gemeente betaald werk stimuleren. Dit doet de gemeente voor het minimabeleid door de maximaal wettelijke toegestane inkomensgrens van 110% te kiezen, terwijl de gemeente vrij is om daar onder te gaan zitten. Op deze manier kan bijvoorbeeld iemand die een baan heeft of vindt, maar nog steeds onder de 110% verdient, nog gebruikmaken van de regelingen. Zo wordt terugval in inkomen zoveel mogelijk voorkomen en blijft het vinden van werk lonend.

* Categoriale regelingen voor specifieke doelgroepen. Dat betekent dat er geld of middelen worden verstrekt aan bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken en gehandicapten, omdat de gemeente weet dat deze groepen meer kosten hebben. Zij kunnen eenvoudig gebruikmaken van regelingen zonder controle of de kosten daadwerkelijk zijn gemaakt. Ook kunnen deze groepen gebruikmaken van een tegemoetkoming voor de collectieve zorgverzekering afgesloten via de gemeente.
* Gemeenten mogen zelf de hoogte van de draagkracht uit het inkomen en het vermogen vaststellen voor het minimabeleid. Het college kiest voor de wettelijk maximaal toegestane inkomensgrens van 110% van de bijstandsnorm. Ook de vermogensgrens mag de gemeente bepalen binnen de wettelijke grenzen van de Bijstandswet. Voor alleenstaanden was dat op 1 januari 2011 maximaal EUR 5.555 en voor alleenstaanden ouders en gezinnen was dat op 1 januari maximaal EUR 11.110. Binnen de genoemde grenzen zijn regelingen beschikbaar voor minima.

Toeslagen in 2012

Het college heeft twee - met de nota Uitgangspunten Minimabeleid - samenhangende verordeningen langdurigheidstoeslag en toeslagenverordening voorgesteld aan de gemeenteraad. Indien de raad positief besluit, worden deze toeslagen met terugwerkende kracht vanaf
1 januari 2012 van toepassing.
Vervolgens zullen in het voorjaar 2012 andere minimaregelingen geharmoniseerd en ontwikkeld worden. Denk daarbij aan regelingen voor schoolgaande kinderen.
Meer informatie over deze toeslagen is verkrijgbaar bij de afdeling sociale zaken die per 2 januari 2012 voor alle cliënten onder het dak van de gemeente Stichtse Vecht is georganiseerd (voorheen gingen cliënten van Loenen en Breukelen naar Woerden). Uiteraard zullen cliënten actief op de hoogte worden gehouden van nieuwe regelingen.

Besluitvormingsprocedure

De nota met de uitgangspunten en de hieraan gekoppelde verordening langdurigheidstoeslag en toeslagenverordening worden op 31 januari 2012 ter goedkeuring voorgelegd aan de raad.