Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

Vaststellen Wmo-verordening en uitvoeringsbesluiten brengt veranderingen met zich mee

Op 21 december heeft de gemeenteraad de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Stichtse Vecht 2012 vastgesteld. Tevens heeft het college de hierbij behorende uitvoeringsregels vastgesteld. Met deze verordening worden de drie bestaande Wmo-verordeningen van de voormalige gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen per 1 januari 2012 vervangen. De belangrijkste reden voor deze vervanging is dat voor alle Wmo-cliënten van Stichtse Vecht vanaf 1 januari 2012 dezelfde regels worden toegepast.

Wethouder Verkroost van welzijn: "Het is van belang dat onze inwoners zo lang mogelijk, op een prettige manier kunnen meedoen aan de samenleving. Als gemeente ondersteunen we mensen, daar waar nodig. Eigen inbreng en zelfredzaamheid staan hierbij hoog in het vaandel. Met de nieuwe Wmo-verordening komt er eenduidigheid en gelijkheid voor inwoners in de gehele Stichts Vecht. Ik benadruk dat wij met al onze partners op het terrein van welzijn, zorg en sociale zaken een vangnet blijven vormen voor mensen die zichzelf niet (meer) kunnen redden en die niet op anderen kunnen terugvallen."

Werkwijze harmonisatie

Er is gekozen voor een `technische' samenvoeging van de drie huidige verordeningen en bijbehorende uitvoeringsdocumenten. Op het beleidsterrein van de Wmo werkten de drie voormalige gemeenten al veel samen. De overeenkomsten in regelgeving tussen de gemeenten waren dan ook al aanzienlijk. Afgelopen jaar zijn de regels van de voormalige gemeenten met elkaar vergeleken en uitgeplozen. Met de harmonisatie zijn de verschillen in uitvoering gelijk getrokken. Het uitgangspunt is, indien mogelijk en realistisch, steeds de soberste variant van de drie verordeningen geweest. Dit betekent dat er voor sommige Wmo-cliënten iets verandert per 1 januari 2012.

Wethouder Verkroost: "Ik waardeer de constructieve bijdrage van de Wmo-raad Stichtse Vecht. Regelmatig heeft er overleg plaatsgevonden met de Wmo-raad over de nieuwe Wmo-verordening en -uitvoeringsdocumenten. Het is een goede manier om burgers te betrekken bij het opstellen van beleid. Een aantal adviezen van de Wmo-raad is meegenomen in de verordening en de uitvoeringsdocumenten."

Overgangstermijn

Voor alle huidige Wmo-cliënten die te maken krijgen met veranderingen, geldt een overgangs-regeling van zes maanden. In de eerste zes maanden van 2012 ontvangen zij een officiële beschikking waarin precies is aangegeven wat de nieuwe regels voor hen betekenen. De veranderingen die voor hen gelden, gaan vervolgens pas zes maanden ná de datum van deze beschikking in. In deze zes maanden kunnen de medewerkers van het Wmo-loket tekst en uitleg geven over de gevolgen, wanneer men dat wil. Ook kunnen zij samen met de Wmo-cliënten kijken of er alternatieven mogelijk zijn voor hun situatie. Voor nieuwe cliënten gaan de nieuwe regels direct in per 1 januari 2012.

Voorbeelden van veranderingen

Voor Wmo-cliënten uit de voormalige gemeente Breukelen betekent dit bijvoorbeeld dat het vrij te besteden bedrag voor het Persoonsgebonden Budget (PGB) voor hulp bij het huishouden komt te vervallen. Voor cliënten uit de voormalige gemeente Loenen is de 65+regeling voor de regiotaxi niet meer van kracht. En cliënten uit deze beide gemeenten gaan een eigen bijdrage betalen voor woon- en vervoersvoorzieningen. Voor Wmo-cliënten uit voormalig Maarssen verandert het uurtarief van een PGB voor hulp bij het huishouden. Alle huidige Wmo-cliënten krijgen begin januari 2012 schriftelijk informatie toegestuurd met daarin de wijzigingen per voormalige gemeente op een rijtje.

Voorkomen van stapeling van kosten

De gemeente houdt de gevolgen van de zogenaamde stapeling van eigen bijdragen en andere kosten in de zorg voor inwoners goed in de gaten. Naast de Wmo zijn er namelijk ook andere zorgvoorzieningen waar inwoners te maken krijgen met hogere kosten, bijvoorbeeld door veranderingen in het pakket van de zorgverzekering. Wanneer een Wmo-cliënt door stapeling van kosten onder het minimuminkomen dreigt te komen, zoeken we naar oplossingen om dit te voorkomen. Bijvoorbeeld door een beroep te doen op de bijzondere bijstand of door (financieel) te compenseren vanuit de Wmo.

Alle huidige Wmo-cliënten ontvangen in januari een nieuwsbrief met informatie over de veranderingen.