Nieuw-Vlaamse Alliantie


Wapencontrole nu ook in Vlaanderen

klok 22 december 2011

Wie een wapen bezit, moet dit - terecht - aan een controle onderwerpen. Die controle gebeurt vandaag door de proefbank voor vuurwapens in Luik. Een en ander is een gevolg van een wet die dateert van 1888 (aangepast in 2006). Toen al lag het zwaartepunt van de wapenindustrie in Luik. Die wapenindustrie betaalt overigens zelf de werkingskosten van dit controleorgaan.

N-VA-kamerlid Koenraad Degroote stelde vast dat de Nederlandse versie van de webstek van het controleorgaan is geschreven in een ondermaats Nederlands. "De Belgische wetgeving op de wapens van alarm", "Lijst van de alarmwapens die door de proefbank van Luik word gehomologeerd", of "De beproeving van draagbare handvuurwapens", hiermee schieten de Franstalige vertalers toch even naast doel. De Groote vroeg dat dit probleem zou worden aangepakt. In de Kamercommissie beloofde toenmalig minister van Economie Vincent Van Quickenborne dit te zullen oplossen.

De Groote wees de minister ook op een ander probleem. Voor Vlamingen die conform de wettelijke verplichtingen hun wapen(s) willen laten controleren, is een rit naar Luik een nogal "omslachtige" oefening. Voor dergelijk transport een particuliere pakjesdienst of de politie inschakelen is niet meteen een ideale oplossing, aldus het N-VA-Kamerlid. Ook op die vraag kreeg De Groote een positief antwoord van de minister. De proefbank voor vuurwapens zou in Vlaanderen een "ophaalpunt" oprichten. Auteur(s): Koenraad Degroote , Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be