Gemeente Den Haag

Raad stemt in met bestemmingsplan Noordwal-Veenkade

In de laatste raadsvergadering van 2011 stemde de raad in met het bestemmingsplan Noordwal-Veenkade.

Beëdiging Gemeentelijke Ombudsman

De raad beëdigde de nieuwe gemeentelijke Ombudsman, de heer Peter Heskes. Hij volgde daarmee mevrouw Ineke Seuren op, die per januari start als griffier van deze raad.

Bestemmingsplan Noordwal-Veenkade, Volautomatische Auto Berging

De raad sprak over het bestemmingsplan Noordwal-Veenkade. Op 14 januari 2010 stemde de raad in met het plan voor een volautomatische autoberging (VAB) onder het kortste deel van de Noordwal-Veenkade onder de overkluisde gracht.

De Haagse Stadspartij diende samen met de fracties SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren een amendement in om de geplande ondergrondse parkeergarage te schrappen uit het plan. Het amendement werd verworpen.

De fractie GroenLinks en SP zijn eveneens tegenstanders van het plan gezien de hoge kosten. De PVV-fractie is weliswaar voorstander van parkeerplaatsen, maar niet tegen de kosten die er voor staat in het voorstel. De Islam Democraten sluiten zich aan op dit standpunt.

De Partij voor de Dieren is tegenstander van het plan omdat zij autoverkeer niet wil stimuleren gezien de nadelige effecten voor het milieu. De PvdA-fractie vindt het eveneens een kostbaar plan, maar is wel voorstander van het plan, omdat dit de omgeving ten goede komt. Zij is zich wel bewust van de zorgen van de bewoners en vroeg het college om aan te geven hoe zij met de zorgen van de bewoners om zullen gaan. De fracties CDA, VVD en D66 sluiten zich aan op dit standpunt. De VVD-fractie vroeg de ondernemers vooruit te kijken, voorbij de bouwput die het plan tijdelijk zal veroorzaken.

De PvdA diende samen met de fracties VVD en D66 een motie in waarmee zij het college verzoeken in overleg met betrokkenen ondernemers en bewoners te onderzoeken welke mogelijkheden en kansen er zijn om in het door het college gedefinieerde gebied ruimte te creëren voor economische/ horecabedrijvigheid, een attractieve openbare ruimte en daarbij de veiligheid voor fietsers te verbeteren middels het heroverwegen van parkeerplaatsen. De raad stemde hiermee in. Wethouder Marjolein de Jong gaf aan dat het voorstel de buurt alleen maar zal doen verfraaien.
De raad stemde in met het bestemmingsplan. De fracties GroenLinks, PVV, Partij voor de Dieren, Haagse Stadspartij, SP en Islam Democraten stemden tegen.

Programma Jeugd en Gezin

Vervolgens boog de raad zich over het programma Jeugd en Gezin 2011-2014. Dit beschrijft de inzet van de gemeente in het kader van het jeugdbeleid.

De fractie VVD wil dat vooral wordt ingezet op preventie, vroegtijdige interventie en lichte ondersteuning zodat minder kinderen en ouders een beroep hoeven te doen op zwaardere jeugdzorg. Deze fractie is blij met de inrichting van kindvriendelijke openbare ruimten.

Zij diende samen met de fracties PvdA, D66 en CDA een motie in waarmee zij het college verzocht aan de Tweede Kamer aan te dringen op maximale beleidsvrijheid in de jeugdzorg. De raad stemde hiermee in.

De PVV-fractie vroeg aandacht voor de `shaken-babysyndroom' en diende een motie in waarmee zij het college verzocht onderzoek hiernaar te doen en de resultaten van voorlichting van het `shaken babysyndroom' te bestuderen en de raad daarover te informeren. De raad stemde hiermee in.

De PVV verzocht het college ook om direct te stoppen met het diversiteitsbeleid. Zij diende een motie in. Deze motie werd verworpen. In een andere motie verzocht zij het college om het dragen van een hoofddoek door jeugdzorgmedewerksters en cliënten in de jeugdzorgvoorzieningen en justitiële jeugdinrichtingen niet toe te staan. Deze motie werd verworpen.

De Haagse Stadspartij is een voorstander van kinderparticipatie, maar vindt dat de inspraak en samenspraakverordening van de gemeente gericht is op volwassenen. Daarom diende zij een motie in waarmee zij het college verzocht te onderzoeken in hoeverre de inspraak- en samenspraakverordening ook en beter kan worden toegesneden op kinderen en jongeren. Deze motie werd verworpen. Deze fractie maakt zich ook zorgen over armoede bij kinderen. In een motie verzocht zij het college om zich bij het armoedebeleid te focussen op het voorkomen en bestrijden van armoede bij kinderen. Deze motie kreeg geen steun in de raad. Tot slot verzocht zij het college, in een motie, om alle Haagse scholen te stimuleren om Kinderrechteneducatie structureel in het lesaanbod op te nemen. Deze motie werd verworpen. Ook de fractie SP fractie maakt zich zorgen om armoede onder kinderen.

De fractie CDA is over het algemeen tevreden over de nota, maar vroeg meer aandacht voor instellingen die zich richten op specifieke doelgroepen. Zij roept het college op om te zorgen dat deze instellingen via reguliere programma´s geholpen kunnen worden.

De fractie D66 vindt onderwijs erg belangrijk. Zij gaf aan dat kinderen in een grote stad als Den Haag ook te maken krijgen met grotestedenproblematiek. Zij vindt het belangrijk dat jongeren die in de schuldsanering zitten ook kunnen blijven studeren. Tot slot wil zij weten welke speelplekken worden opgeknapt in de stad.

De fractie PvdA had een meer integraler nota gewild. Zij wil een toezegging van de wethouder dat de raad wordt geïnformeerd over de ontwikkeling van onder meer de vakantiepas.
De fractie GroenLinks gaf aan dat het diversiteitsbeleid geïncorporeerd wordt in het algemeen beleid. Zij wil dat het college onderzoek doet naar de mogelijkheid van het hebben van een kinderombudsman.

Wethouder Karsten Klein gaf aan dat het goed gaat met kinderen in Den Haag. Wat het doelgroepenbeleid betreft, gaf hij aan dat van categoraal beleid geschoven wordt naar algemeen beleid. Reagerend op de motie van de PVV-fractie over het niet toestaan van een hoofddoek door medewerkers van justitiële jeugdinrichtingen, zei hij dat dit niet een taak is van het college om mensen aan te spreken op het wel of niet dragen van een hoofddoek. Over het opnemen van kinderrechten in het onderwijsprogramma gaf de wethouder aan dat hij dit niet aan de onderwijsinstellingen verplicht kon stellen.

De raad stemde in met het voorstel. De fracties GroenLinks, SP en Islam Democraten stemden tegen.

Versoepeling kapvergunning

Op de agenda van de raad stond ook de behandeling van het voorstel voor het wijzigen van de Algemene plaatselijke verordening, de Straathandelsverordening en de Beheersverordening Begraafplaatsen in verband met Red Tape. Het voorstel was om deze zodanig te wijzigen dat de vergunningsplicht voor bomen in achtertuinen wordt beperkt door de eis dat de tuin niet groter is dan 50m2 te laten vervallen.

De Partij voor de Dieren vindt groen belangrijk in de stad. Zij is van mening dat de versoepeling van de vergunningsplicht ertoe zal leiden dat er meer bomen gekapt gaan worden. Ook de fractie D66 is tegen de versoepeling van de kapvergunning.

De fractie CDA is voor het verminderen van de regeldruk. De VVD fractie is voor de vermindering va n regeldruk en daarmee voor het voorstel. Wethouder Sander Dekker gaf aan dat de versoepeling van de kapvergunning niet zal leiden tot een overmatige kap.

GroenLinks diende samen met de fracties D66, PvdA, HSP, PvdD en SP een amendement in waarmee zij het college verzocht om het voorgestelde verruimingsmogelijkheid voor het kappen/vellen/kandelaberen van bomen uit het voorstel wordt gehaald. De raad stemde hiermee in.

De raad stemde in met het voorstel.

Tweeminutendebat GroenLinks Opvang ex-AMA's

Inge Vianen van de fractie GroenLinks hield een tweeminutendebat over de opvang van ex-ama's (alleenstaande, minderjarige asielzoekers). Zij vroeg het college om in 2012 tenminste 16 sociaal-juridische begeleidingstrajecten voor kwetsbare ex-ama's te blijven financieren tot het onafhankelijke oordeel van het Haagse Noodfonds Vluchtelingen blijkt dat deze trajecten onnodig zijn voor de 16 ex-ama's of nieuwe ex-ama's zich aanmelden. Wethouder Rabin Baldewsingh wil dat wordt voorkomen dat Den Haag als een `safe haven' wordt beschouwd. De GroenLinks-fractie diende samen met de HSP een motie in. De motie werd verworpen.

Tweeminutendebat GroenLinks Groenbestemmingen

In een tweede tweeminutendebat vroeg de GroenLinks-fractie aandacht voor natuur- en groenbestemmingen. In een motie droeg zij het college op om de meest robuuste onderdelen van de stedelijke ecologische hoofdstructuur de bestemming `Natuur' te geven, waaronder naast de gebieden die al in de brief van de wethouder genoemd worden ten minste de volgende kerngebieden: Nieuwe Scheveningse Bosjes, Scheveningsebosjes, Hubertuspark, Zuiderpark, Wetstbroekpark, Madestein en Uithof. De fracties GroenLinks, Partij voor de Dieren, Haagse Stadspartij en SP stemden in met de motie. De motie werd verworpen. De Partij voor de Dieren vroeg het college in een motie de Nota Stedelijke Ecologische Verbindingszones onverkort en voortvarend uit te voeren. Deze motie kreeg eveneens geen steun in de raad.

Beheersverordening Vlietzone

De raad sprak ook over de beheersverordening Vlietzone. De Haagse Stadspartij wees erop dat panden die tot `bestaande situatie' worden gerekend, gehanteerd kan blijven. Zij diende een amendement in waarmee zij voor park Rijn/Schie in plaats van het Bestemmingsplan Westvlietweg 1992 de sinds 1980 bestaande feitelijke situatie als uitgangspunt gehanteerd kan worden voor de bestemmingsomschrijving onder Recreatie-3. De fracties HSP, GroenLinks en PVV stemden in met het amendement. Het werd verworpen.

De PvdA-fractie diende ook een motie in samen met de fracties D66, CDA en SP waarmee zij het college vroegen om bewoners een beroep te laten doen op het overgangsregeling gedoogsituatie. De raad stemde hiermee in. De GroenLinks-fractie vindt dat de situatie zeer langdurig is gedoogd. Er zijn voor de komende 10 jaar geen ontwikkelingen gepand. Daarom zou de huidige situatie gelegaliseerd moeten worden, vindt GroenLinks. De SP-fractie zei dat er in het park sinds 20 jaar overnachtingen gedoogd wordt. De argumenten van de wethouder (groepsrisico's, geluidshinder, bouwbesluit, etc.) kwamen daarom verrassend aan, vindt deze fractie.

De PVV-fractie is tegen dit voorstel. De D66-fractie is een voorstander van het voorstel en steunt de motie van de PvdA-fractie. De CDA-fractie zei dat illegale bewoning reden is om in te grijpen, maar in dit geval heeft het geen prioriteit.
Wethouder Peter Smit gaf aan dat de handhaving van het bestemmingsplan voldoende is. De wethouder gaf aan dat er sprake is van bewoning. Als de gemeente dit zou toelaten, zou er moeten worden gehandhaafd op bouwvoorschriften en geluidsbelasting. De raad stemde in met het voorstel. De fractie PVV stemde tegen.

Gebiedsaanpak Binckhorst

Vervolgens boog de raad zich over het voorstel gebiedsaanpak Binckhorst. Als gevolg van de economische ontwikkelingen en besluitvorming in het IpSO is behoefte aan een nieuwe aanpak voor de Binckhorst ontstaan. In de gebiedsaanpak schetst het college een aanpak waarin de nadruk ligt op het proces.

De fractie D66 diende samen met de fracties PvdA, CDA, HSP, de Islam Democraten en de Partij voor de Dieren een motie in om vanuit de reserve Grote Projecten Masterplan Binckhorst EUR2.000.000 te bestemmen voor ondersteuning van particuliere initiatieven die bijdragen aan de organische ontwikkeling van de Binckhorst. De raad stemde hiermee in.

De fractie SP is blij dat het originele plan voor de Binckhorst geen doorgang vond, maar is nog altijd een tegenstander van de bouw van de Rotterdamsebaan.

De PvdA-fractie steunt de motie van D66 om ook een signaal af te geven aan de Binckhorst. De fractie CDA vroeg naar de waterberging rondom de Rotterdamsebaan.

De Partij voor de Dieren zei blij dat hiermee het grotere plan voor de Binckhorst intrekt. Zij onderschrijft echter geen positieve effecten van de Rotterdamsebaan. Zij gaf aan dat het groengebied hieromheen hier schade aan ondervindt.

De PVV-fractie diende een motie in waarmee zij het college verzocht om de mogelijkheid van grootschalige productie industrie in de gebiedsaanpak Binckhorst op te nemen. Deze motie werd verworpen. De Haagse Stadspartij is tegen deze gebiedsaanpak omdat de Rotterdamsebaan dreigt de Binckhorst op slot te zetten, aldus de HSP.

De VVD gaf aan dat de bereikbaarheid van de Binckhorst beter kan en is daarom enthousiast over de komst van de Rotterdamsebaan. Wethouder Peter Smit gaf aan dat de Binckhorst niet op slot zal gaan. De wethouder gaf aan dat wat betreft het waterfront er ook zal worden gekeken naar bewoning .
De raad stemde in met het voorstel. De fracties GroenLinks, PVV, PvdD, HSP en SP stemden tegen.

Wet sociale werkvoorziening

De raad boog zich over het voorstel wachtlijsten Wet sociale werkvoorziening gemeente Den Haag. Het college stelt de raad voor om het wachtlijstbeheer niet langer uitsluitend op te baseren op fifo (First in First out) maar de ruimte te bieden om bij de plaatsing rekening te houden met bijzondere gevallen. De SP-fractie diende samen met de fracties PvdA, Partij voor de Dieren, GroenLinks, Haagse Stadspartij, Islam Democraten, PvdE en PVV in. Het amendement maakt het afwijken van de wachtlijstvolgorde mogelijk, maar beperkt het tot 65% van de instroom per jaar. Door in 35% van de gevallen vast te houden aan het First in First out principe wordt het aantal malen passeren van hooggeplaatse en dus de wachttijd beperkt. De raad stemde in met het amendement.

De fracties D66, VVD en CDA steunen het raadsvoorstel. De raad stemde unaniem in met het voorstel.

Rechtspositie wethouders en burgemeester

De fractie SP diende een motie in om de salaris van de wethouder te korten met 7,7%. Deze motie werd verworpen. De fractie PVV diende een motie in waarmee een bestuurder de meereizende partner te allen tijde zelf bekostigd. Deze motie werd verworpen. Deze fractie vroeg in een tweede motie om bestuurders alleen kosten voor handelsmissies ten laste van de gemeente kunnen laten komen. Deze motie kreeg geen steun in de raad. In een laatste motie vroeg deze fractie het college om een bestuurder geen uitgaven in rekening meer te laten brengen die zich op het grensvlak van privé en publiek bevinden en deze te allen tijde zelf te bekostigen. Ook deze motie werd verworpen.
De burgemeester gaf aan dat de raad hier geen wijziging op aan kan brengen. Het gaat om het centraal arbeidsvoorwaardenoverleg en het rechtspositiebesluit burgemeester en wethouders.

De raad stemde in met de raadsvoorstellen.

Afscheid en benoemingen

De raad nam afscheid van de fractievoorzitter van de CDA-fractie, Nicolien van Vroonhoven-Kok. Zij werd opgevolgd door de heer C.J. Pluimgraaff. De raad beëdigde ook de heer Finke als fractievertegenwoordiger van de CDA-fractie.

Deze vergadering is terug te zien via Mijn Raad.