Ingezonden persbericht


Gevulde tofu-kalkoen en eivrije 'eggnog'

Viva Las Vega's lanceert 100% plantaardig kerstmenu

23 december 2011 - Viva Las Vega's lanceert vandaag voor de Plantaardig Maandag campagne een heerlijk, simpel en niet al te duur kerstmenu. Het kerstmenu bestaat uit 4 gangen en is samengesteld uit ingredienten die te vinden zijn in zowel een reguliere supermarkt als in de natuurwinkel. De stichting hoopt dat dit menu mensen zal inspireren tot een plantaardige kerst dit jaar of op mijn minst mensen motiveert om deze kerst in plaats van de traditionele kalkoen en een plantaardig alternatief te kiezen.

Plantaardig Maandag is een campagne die mensen oproept om minstens 1 dag in de week 100% plantaardig te eten. Wie nog geen goede voornemens heeft gemaakt voor 2012, moet volgens de jongeren van Viva Las Vega's zeker eens nadenken over zijn of haar voeding. Nederlanders eten gemiddeld veel meer dierlijke producten dan goed voor hen is.

Als kersverse stichting, opgericht en gerund door jongeren, informeert Viva Las Vega's het brede publiek op een positieve manier over plantaardige voeding. Een dagje plantaardig eten lukt prima, maar met de recepten die je op de Plantaardig Maandag website vindt, krijg je een extra duwtje in de rug. Ook lees je er tips, restaurantrecensies en nieuwtjes.

Redenen om een dagje voor plantaardig te kiezen, zijn er in overvloed. Viva Las Vega's zet er graag een paar op een rijtje.

Voor het milieu

Een dag per week plantaardig eten is een van de beste en makkelijkste dingen die je kunt doen voor het milieu. De dierindustrie is voor een groot deel verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde, ontbossing, watervervuiling en verzuring. Meer dan 18% van de totale mondiale hoeveelheid aan broeikasgassen (CO2, methaan, lachgas) wordt veroorzaakt door de vlees- en zuivelindustrie.

Voor onze gezondheid

Plantaardige voeding levert een positieve bijdrage aan onze gezondheid. Een gezonde plantaardige voeding met volop groenten en fruit, (volkoren) graanproducten, peulvruchten, noten en zaden vermindert de kans op diverse (welvaarts-)ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diverse soorten kanker, osteoporose (botontkalking), overgewicht en diabetes. Het Voedingscentrum raadt aan om ten minste een derde van het dierlijke eiwit (inclusief vlees, vis, melk, kaas) te vervangen door eiwit van plantaardige herkomst.

Voor de dieren

In Nederland alleen al worden jaarlijks meer dan 450 miljoen dieren gedood voor menselijke consumptie. Het feit dat mensen dierlijke producten willen eten, betekent dat betre ende dieren meestal een kort leven vol stress, angst en pijn hebben. Door meer plantaardig te eten, zorg je ervoor dat er minder dieren lijden en sterven.

Voor de medemens

De productie van dierlijk voedsel is uiterst inefficiënt: ongeveer een derde van de landbouwgrond in de wereld wordt gebruikt voor de teelt van graan en soja voor dieren. De huidige hoeveelheid grond geschikt voor landbouw is toereikend om miljarden mensen extra te voeden met graan en peulvruchten, mits we dit voedsel niet eerst aan onze veestapel voeren. Meer informatie over de campagne en het kerstmenu op www.plantaardigmaandag.nl

Meer informatie over Stichting Viva Las Vega's op www.viva-las-vegas.nl

Perscontactpersoon:



Ingezonden persbericht